O bancă de stat

Banca Nationala a Austriei a anuntat bancile austrice din Romania ca le va da mai putini bani, si ca ar trebui sa reziste din "fonduri locale". Un mesaj similar a venit deja si din Grecia, si, evident va veni si din Italia. Si cu astea doua adunam cam 70% din sistemul bancar din Romania. 

Ce inseamna? Inseamna ca am cacat steagul. Fara bani de la bancile-mama, bancile din Romania vor da credite doar cat sa nu inchida, pentru ca nici dracu nu mai face depozite, pe praful asta. Iar economia Romaniei o va lua la vale, in 2012, la maxim.

Avem o solutie. E nasoala, e nedemocratica, nu se pupa cu mecanismele economice internationale, dar ne fereste de necazuri. Sa facem o banca de stat, solida, atractiva ca depozit pentru persoane fizice si creditarii pentru firme. Nu bani din petroale tinuti de mafioti pentru dobanzi si spalare, si nici credite cu buletinul pentru ca postasul din Colceag sa-si cumpere elsidi. O banca care sa tina cont de concepte ca  incredere, siguranta, dezvoltare durabila, asa cum a facut Banca Mondiala, acum 20 de ani, din ProCredit Bank. 

Are cineva coaie sa faca asa ceva, chiar daca ne certam cu UE?

(scris in 2011)

UPDATE 1 - pe 16 noiembrie 2017 este depusă la Senat o propunere legislativă pentru crearea Băncii de Dezvoltare a României, propunere semnată de 184 de senatori şi depuitaţi PSD şi ALDE, inclusiv Liviu Dragnea. Potrivit proiectului, capitalul iniţial al Băncii de Dezvoltare a României va fi de un miliard de lei, bani care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat.

UPDATE 2 - pe 17 august 2021, premierul Florin Cîţu declară că proiectul legislativ al noii bănci de stat, Banca Naţională de Dezvoltare, este în proces de avizare urmând ca banca să preia unele din sarcinile celorlalte companii financiare de stat (CEC, Eximbank, Fondul Naţional de Garantare, Fondul de Contragarantare).

 

cărți / capsula timpului / youtube

Mai multe din această categorie: « barbatii de azi clasic »
© 2023 Bogdan Stoica