romania functioneaza cu taxe letale romania functioneaza cu taxe letale © bogdan stoica

De ce n-au jucat băieței de patru ani in Fight Club? Pentru că povestea n-ar fi fost credibilă.

Daca ai o teava sparta in mai multe locuri in baie nu cumva te repezi sa astupi intai gaura cea mai mare? Daca te ataca patru tipi, la club, si unul dintre ei are o sabie, nu cumva incerci sa ramai atent mai mult la el? Daca copilul iti spune ca si-a rupt ultimii pantofi dar si ca isi doreste si un ghiozdan nou, nu vei cumpara intai pantofii? Ba da. Puneti intrebarile astea oricator oameni vreti, veti primi doar acest raspuns. E de bun simt, e logic si normal sa actionezi dand prioritate urgentelor.

Si acum, raspundeti la urmatoarea intrebare: ce cauta ANAF la magazine mici, carciumi, chioscuri, cand marea evaziune se face din cereale, carburanti, lemn si flori?

• Alergati, ma, cu masinile alea pe care scrie ANAF, toate cisternele intalnite pe drumuri. O sa vedeti cat de putine dintre ele contin benzina sau motorina cu acte in regula.
• Mergeti si inconjurati silozurile de cereale. O sa vedeti cata marfa e acolo si cata apare si in acte.
• Duceti-va la toate fabricile de mobila din Romania si faceti evidenta furnizorilor de lemn, apoi cautati-i, si-o sa dati, in spatele lor, de cei care taie fara mila padurile Romaniei.
• Mergeti in vama, si numarati TIR-urile de flori care intra in tara. In vama de la frontiera, nu in biroul vamal de la Bucuresti, pentru ca nu ajung toate remorcile alea imense la Bucuresti. Sau nu stiati ca, intr-un buchet de cinci trandafiri doar unul e fiscalizat?

Ce v-a casunat pe comercianti, chiar nu pricep. Va luati de amaratul cu un magazin la un parter de bloc, care vinde “pe nașpa” doua lazi de bere proasta pe zi? Ce credeti ca face cu milionul ala, cumpara pe burse actiuni la banci si afecteaza cursul de schimb al leului? Nu, nene, plateste meditatiile copilului, medicamentele bunicii, intretinerea. Sau il vreti falit, la cozi la ajutorul de somaj, cantina de ajutor social, sa va goleasca bugetul si mai abitir decat acum?

Credeti ca o carciuma cu 6 mese, inchisa de voi, mai are sanse sa-si revina, dupa o luna de inchidere fortata? Si credeti cumva ca amaratul ala n-o sa vanda la negru marfa, ca sa nu i se strice in frigider? Va inselati. Trei sferturi din firmele Romaniei traiesc ruland banii pe luna trecuta, nu mai mult. Intrerupeti acest ritm al respiratiei lor si veti avea alte cateva zeci de mii de cadavre fiscal, care va vor trage planul de incasari in jos, nu in sus.

Sau, daca aveti voi informatii ca in comert se afla esenta evaziunii din Romania, mergeti, va rog, in Cora, Kaufland, Carrefour, Metro, Selgros, Billa, Profi, Penny, Auchan, etc (daca am scapat vreun brand de retail, scuze). La cate preturi diferite sunt pe raft fata de ce platesti la casa de marcat, la cata carne de cal se afla in caserolele de carne de mici, la cate fructe mucegaite au raportat romanii la ANPC, sigur veti gasi si trei monezi de-un ban in plus, intr-una din cele cateva sute de case de marcat. Inchideti-i p-aia, daca aveti curaj.

Nu e corect sa va luati numai de cei mici, prosti, amarati, care n-au bani de o casa de avocatura specializata in contabilitate, care nu au net sa se tina la curent cu toate modificarile aduse codului fiscal, si care n-au la cine sa apeleze cand veniti si le dati amenzi mai mari decat valoarea marfii din magazine. E ca si cum m-as duce eu in curtea unei gradinite, sa provoc băiețeii de patru ani la o bătaie cu pumnii, ca in Fight Club.

Mergeți in cartierele rău famate ale business-ului românesc. Benzină, grâu, lemn, flori. Și când terminați cu ăștia, luați-I si pe cei mici în vizor. Asa e corect.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica