Examenul de evaluare la limba romana n-a fost in romana

M-am uitat, luni, pe subiectele de la Limba Romana date la evaluarea nationala pentru absolventii clasei a opta si m-am ingrozit. Cine face subiectele astea? Mai realizeaza cineva ca nici un copil din vremurile noastre nu mai citeste Petre Ispirescu? Nu zic ca-i bine ca se intampla asta, dar daca uzura face norma, n-ar trebui sa adaptam si noi programa scolara dupa vremuri?

Cat despre cerinte….

“Gaseste un antonim pentru “frumoasă”?” Asta e de evaluare nationala in clasa a opta?!

“Gaseste un antonim pentru “venea”?” Pe bune???

“ Transcrie două cuvinte/grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acțiunii”. Pot sa intreb de ce? Ce relevanta are, pentru un elev de 14 ani, care cuvinte se refera la timpul actiunii? Ce-are de-a face asta cu limba romana?

“Redactează o compunere de 150 – 250 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specie a basmului popular Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos, valorificând textul dat”. Din nou, de ce? Cum, unde, cand in viata o sa-ti foloseasca asa ceva? N-ar fi fost mai bine sa vedeti cat din limba romana stiu pustii astia, crescuti intre conversatii in romgleza pe Facebook si titrari agramate de filme descarcate de pe net?

“Trebuie să precizezi patru trăsături ale basmului popular”. De ce? De ce patru? Daca stiu doar doua de la scoala, si-am mai identificat eu opt, pentru ca-s un maniac dupa basmul popular, ma depunctati?

Cat despre cerinta a doua, de a raspunde la intrebari care-si au raspunsul intr-un text dat, tin sa va spun ca faceam asa ceva la gradinita. Daca ai ajuns clasa a opta si nu poti identifica intr-un text niste informatii, nu se mai pune problema daca stii limba romana, ci daca nu cumva esti retardat. Nu mai zic ca unele intrebari sunt de-a dreptul pentru retardati:

“Scrie numele autoarei și titlul articolului din care este extras fragmentul dat. 4 puncte.” - Patru puncte pentru ca a privit cinci centimetri mai sus, pe foaie?!

“Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa …” Ca sa ce? Din nou, la ce foloseste, unui copil, conceptul de “functie sintactica”? De ce nu asasinati doar copiii de la liceele cu profil de pedagogie cu asa ceva? Ce credeti ca o sa faca cu “functia sintactica” un baiat de la o scoala din Mizil?

“Construiește o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziţie subordonată completivă indirectă, introdusă prin pronumele relativ care. 4 puncte”. Stiu s-o fac, dar am citit de trei ori ca sa ma prind. E o intrebare grea care este punctata la egalitate cu copierea unui nume propriu de pe propria foaie (vezi mai sus)!

Cum e posibil sa dai doar un punct “pentru coerenţa textului “ si tot un punct pentru “lizibilitate”? De ce sa ia aceleasi note elevul sclipitor a carui mana fuge pe hartie in detrimental frumusetii scrisului, cu imbecilul care si-a scris frumos frazele agramate?

Ce vreti, frate, de la copii, cu examenul asta? Care trebuie sa fie efectul lui, ca nu inteleg nimic…. Si de ce nu vad parinti dandu-i jos pe amatorii astia din educatie? De ce ne uitam la ce fac Ponta si Iohannis, in timp ce niste nimeni cu functie, uitati de Dumnezeu prin Ministerul Educatiei, ne spala copiii pe creier?

Text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica