De ce am ajuns sa urasc angajatele McDonald's

Faceţi următorul exerciţiu de comunicare: adresaţi-vă unei tipe, pe care o consideraţi atrăgătoare, cu formula "Pisi, ne-o tragem si noi?". O să vedeţi că în nici un caz nu vi se răspunde cu: "Unde? Doar normal sau şi anal? Vrei să-mi dai şi o m**e? Cu prezervativ sau fără? Să chem şi o prietenă?". Nu! Nici nu e normal să se răspundă aşa, în nici o situaţie. La o întrebare simplă se solicită un răspuns simplu. În cazul de mai sus, cel mai probabil răspuns ar fi: "Porcule!".

Pentru tipele care lucrează la restaurantul McDonald's din centrul Ploieştiului nu bag însă mâna în foc că normalul e normal, şi simplul e simplu. Dacă le ceri o cafea, eşti întrebat în rafale ca de mitraliera: "Cu lapte? Sau vreţi caffe latte? Vreţi două de zahăr? Aici sau la pachet? Nu vreţi şi o brioşă? Aţi încercat salata?". De 10 ani e aceeaşi problemă, şi tot de atunci ajungem, după ritualul inutil, la ceea ce apare în reţeta de bază: o cafea, două pliculeţe de zahăr, o doză de lapte şi o lopăţică de lemn.

Poate că acum 10 ani, era normal să-ţi toci clientul la cap. Poate că atunci, ăla care cerea o cafea habar n-avea că o poate primi în patru feluri diferite. Acum, nu. Fiecare dintre noi ştie exact ce vrea. Dacă vreau o cafea cu lapte, pot să pronunţ singur "cafea cu lapte". Dacă vreau să plec cu ea, pot să spun "la pachet". Şi da, pot spune dacă vreau zahăr în plus.

Am încercat, duminică, să mă fac înţeles uneia dintre angajatele McDonald's. Când ritualul isteric de comunicare s-a epuizat si a ajuns la "Cinci lei, vă rog", am început eu: "Lei noi sau vechi? Vrei o bancnotă de cinci lei sau nu contează? E ok să-ţi dau patru hârtii de un leu şi două monezi de 0,5? Îi vrei acum sau după ce-mi dai cafeaua? Pot să achit cu cardul? Dacă n-am card, mai pot să plătesc aici?". Nu s-a prins, sărmana, e mult prea spălată pe creier de managerii care probabil îi spune zilnic "vinde mai mult! maximizează profitul din cafea!"

Cafeaua de la McDonald's Ploiesti continuă să fie ok. Tehnica de vânzare a mecdonaldizdelor mă scoate însă din sărite...

Comentezi? Fa-o aici.

Mai multe din această categorie: « London House Vienna Cafe »
© 2023 Bogdan Stoica