Frații Creștin. Pentru ei vă țineți banii la bancă...

Aud de frații Creștin de 15 ani. Au fost pomeniți în toate dosarele importante de corupție care mi-au cazut sub ochi sau despre care au scris colegii mei. Aud, azi, ca sunt implicati intr-o frauda bancara de 85 de milioane de euro.

Depozitul bancar mediu in Romania este de 1.700 de euro. Asta inseamna ca a fost nevoie ca cel puțin 50.000 de romani sa-si depuna economiile la banca pentru ca astia doi, si altii ca ei, sa faca o șmecherie. 

Iar smecheria e simpla: te duci la banca, sa iei un credit de doua milioane de euro. Pui garantie o casa care face o suta de mii de euro, dar, in acord cu directorul bancii, o supraevaluezi la patru milioane de euro. Iei banii si nu mai platesti creditul. Banca executa gajul, si, evident, ia teapa. Pierderea se va reflecta apoi - pentru ca bancherii nu pierd niciodata - in comisioanele pe care le platesti tu, un dobitoc oarecare, cu un card oarecare.

Sunt curios cum vor ieși băncile implicate in frauda din acest veritabil asasinat de PR. Cum vor explica oamenilor că se pișă în fiecare zi pe principiul "tineti banii la bancă, pentru că banca reprezintă un loc sigur".

© 2023 Bogdan Stoica