O stire despre scandalul apei care va izbucni, sau nu, în România.

Inainte de toate, sa invatam impreuna un acronim: NTG. In romana, NTG inseamna numar total de germeni. El reprezinta numarul total de germeni care, gasiti intr-un mililitru de apa, nu ne baga in spital când bem apa aia. Niște doctori si alti baieti destepti au stabilit ca dacă intr-un mililitru de apa cu temperatura de 22 de grade avem 100 de germeni sanatosi, si noi vom ramane sanatosi. De la 101 germeni in sus, se ridica semne de intrebare. 500 e deja foarte grav. Peste 1.000  de germeni la mililitrul de apa – e nasol, chemați pe cineva, apa e jegoasa de-a dreptul!

Si-acum, stirea. Pe blat, fara sa faca multe valuri, ANPC a luat la puricat furnizorii de apa ai supermarketurilor si hipermarketurilor. Actiunea a venit pe fondul isteriei create de criza bebelusilor din Arges si a vizat patru parametri de calitate ai apei: germeni, bacterii coliforme, eColi și viermi (le zice altfel in analiza, dar n-are rost sa va incarcati creierii cu termeni complicati. Anepeciștii au luat bidoane de apă din hipermarketuri, le-au sigilat si le-au trimis la un laborator foarte șmecher, acreditat RENAR. 

Și să vezi chestie! Nu suntem otraviti de micuții lacomi ai comertului, ci de cei mai mari dintre cei mari.

Winny Apa de Izvor Plata, un brand exclusiv al Cora Romania, a iesit foarte prost la analize. NTG, indicatorul care arata cat de curata e apa, avea o valoare de 1.500. Maximul legal – va reamintesc - este de 100. 

Calipso, apa de izvor plata sursa F3 Fratesti a cazut si ea testele de laborator. Aceeasi problema cu numarul de germeni: vreo 14.000 in loc de inofensivul 100. Pe langa asta, Winny e medicament!

A urmat la analize Aro Apa de Masa Necarbogazoasa, vanduta de Metro. Si ghici ce? NTG a iesit 20.000 in loc de 100. Douazecidemii!!!

Am si hartiile care atesta cifrele de mai sus. Cu stampile, cu tot tacamul. Dar reproducerea lor in presa e interzisa, iar eu nu vreau sa ma pun rau cu sursele. 

Nu mai continui. O sa vedeti in presa subiectul, zilele astea. Cat de pe larg - depinde cat, cum si unde cotizeaza producatorii de apa potabila, care-s legaturile cu trusturile de presa, sau cat de mari vor fi bugetele de aplanat conflictul ale retailerilor prinsi cu apa-n gura. 

Important e sa reții ca intre apa minerala, apa de izvor si apa de masa exista diferente ca intre Ferrari California, Skoda Octavia si Dacia 1100. Si ca daca te mai zgarcesti aiurea, risti sa ti-o furi.

Sigur, ar fi mișto ca cineva să intrebe părinții bebelușilor de la Argeș cam ce apă cumpărau, cam de unde... Fără nici o legătură, desigur. Doar așa, for fun.

text aparut pe www.academiacatavencu.info 

© 2023 Bogdan Stoica