De ce e bine ca a murit Sergiu Nicolaescu

Nu ma intelegeti gresit, mie imi placea la nebunie de el. Cred ca a fost singurul actor roman, de sex masculin, cu adevarat misto: intotdeauna elegant, cu un succes la femei de care este nedemn, de exemplu, famenul ala de Stefan Banica Junior, cu prestanta si cu aplomb. Un tip care a confiscat, prin charisma, peisajul cinematografic romanesc.

Si aici ajungem la problema Sergiu Nicolaescu: rolul sau, nefast, in ultimii 20 de ani. N-a mai reusit sa produca un film misto, pentru ca era atat de ancorat in trecut, incat n-a inteles nimic din modul in care Romania s-a transformat. I-am vazut vreo trei filme post-Revolutie, si m-au dezamagit profund intriga, replicile, sunetul, finalul. Sergiu Nicolaescu a fost in cinematografie ce-a fost Ion Iliescu in politica: un tip atat de competent, in domeniul sau, incat a eclipsat tot, fara sa conteze ca nu produce efecte pozitive concrete si potrivite cu contextul. 

Si, asa cum pe fondul disparitiei lui Iliescu, am ajuns la un PSD modern si reformat, condus de un (semidoct) tanar, acum, ca statura impunatoare a lui Nicolaescu a disparut din decor, cinematografia romaneasca va trebui sa creeze un alt lider (basca niste bancuri). Ceea ce e de bine. Si abia astept sa vad filme romanesti, noi, care sa nu faca apel la cliseele lasate mostenire de baiatul asta, adica: securistii verosi, apartamente nerenovate din anii 60, fete frumoase care ajung obligatoriu prostituate si bunici anchilozati intr-un fotoliu. Vreau sa vad in filme olimpici (sau hackeri) romani, vreau sa vad tragedii sentimentale incepute pe Facebook, vreau sa vad inventatori in informatica si primari corupti, vreau sa vad cluburile din Mamaia si frenezia de la mall. Vreau sa vad un film in care un copil de 10 ani da in cap ca sa-si cumpere un Magic Dust si o familie saraca care isi pierde casa pentru ca si-a luat o plasma in rate pe care nu si le permite. Vreau sa vad cum ne injuram, batem, impuscam in trafic. Adica, lucruri pe care Sergiu Nicolaescu n-a fost in stare sa le vada.

Altfel, ce sa zic; odihneasca-se in pace. Sergiu Nicolaescu a fost un superbaiat.

© 2023 Bogdan Stoica