De ce este Groupama o companie de asigurari mai proasta decat Generali

Acum un an, dintr-o neatentie, am lovit din spate, o masina oprita la semafor. Masina a fost proiectata in alta. Ne-am dat jos, racorit, apoi am mers la asiguratorul meu: Generali. Intr-o ora, am completat chestionarele de rezolvare amiabila, inspectorul de daune a facut pozele de rigoare, masinile au primit autorizatii de reparatii si am plecat fiecare la treaba lui. Intr-o saptamana, toti eram cu masinile reparate, pe unde am vrut, si decontarile catre service facute, de Generali. 

Ieri am fost de partea cealalta a tamponarii. A intrat in mine, tot la semafor, un nene, asigurat la Groupama. O companie de asigurari care face branding, de ceva timp, incercand sa ne convinga ca politicile lor de piata sunt cele mai bune. Va spun eu, sunt foarte proaste. Sau, ca sa fiu echilibrat, cu mult mai proaste decat la Generali.

Ora 9.00 dimineata. Ma duc, cu autorul tamponarii, la Groupama, pe bd. Ghe Doja. Primire de cacat: Doua doamne, in biroul din dreapta, ne raspund la salut si apoi isi tintesc privirile in monitoare, de parca treceam pe acolo. Intram in alte doua birouri, de unde iese, alarmata, alta femeie. Ne pune la punct urgent: completam formularele de amiabila, apoi sunam un inspector de daune. Pricepeti? Eram in sediul Groupama, dar suntem pusi sa sunam la un numar afisat pe perete! Halal colaborare...

Completam. Pentru cine nu stie, e un formular simplu: datele de identificare personale si ale masinii, plus un desen, plus o lista de daune vizibile. Usor-usor, dar cu colaborarea minunata a personalului Groupama, se face ora 10.

Sunam. O doamna ne ia iar la ancheta, intrebandu-ne chestiile pe care le scrisesem in formular. Raspundem, ca na!, asa e procedura. Ne invita sa ne ducem la mama dracului, pe la periferia orasului, la inspectorul de daune. De ce nu era ala in sediu, habar n-am. De ce mai au sediu in zona centrala cei de la Groupama? Sa ia banii, evident, nu sa-si ajute clientii.

Mergem. Un drum plin de gropi, in zona industriala Xenia, de ma gandeam ca mai adaug niste bucsi pe lista de daune. Ajung la timp sa descopar cel mai insolent personaj de anul asta. Ziceai ca vinde apa vie, sau leacul leucemiei. In scarba, pentru ca tortura alti "ciocniti", imi mai da un formular sa completez. Cu EXACT ACELEASI RUBRICI ca la chestionarul de amiabila. Completez, il astept inca 35 de minute, dupa care iese cu camera foto, face pozele si... incepem discutia pe care am auzit-o de nenumarate ori la prietenii mei care n-au asigurari la Generali. "Unde vreti sa reparati masina? La X? N-avem contract cu ei". Paranteza: si atunci de ce ma mai intrebi unde fac reparatia, in loc sa-mi spui lista de service-uri acreditate? Sa te amuzi? Sau sa ajungi mai usor la: "Mai bine o faceti aici. Controlez mai usor piesele". Adica "pari sa fii un jegos care fraudeaza companiile de asigurari, si, ca sa nu-ti iasa smecheria, iti desfac masina in bucati aici, unde imi tin eu curul gras pe scaun". Trec peste jignirile subtile, numai sa plec. E ora 12.00, in curand trebuie sa-mi duc copilul la scoala...

Credeti ca s-a terminat? Nu la Groupama! Arogantul ma invita inauntru, din nou, sa completez DECLARATIA DE ACCIDENT. Care, evident, continea ACELASI LUCRURI PE CARE LE MAI SCRISESEM SI SPUSESEM deja de trei ori.

Calmul mi s-a spulberat. Mai aveam 14 minute sa tai orasul in doua, ca sa duc copilul la scoala. Il anunt ca pentru mine, victima si nu autor al accidentului, este suficient sa pierd o jumatate de zi lucratoare, si ca revin luni. Nu merge, tati! Nu-mi deschide dosarul de dauna! Sa revin musai azi! Ai fi zis ca numai el are un serviciu, noi, restul, putem lipsi, cat vrea pula lui, de la angajamentele profesionale detinute. Nu conta ca eu eram victima, nu autorul accidentului, care poate fi anchetat cat vor muschii lor. Eu eram o pula neimportanta, care urma sa le consume banii. Deci, nedemn de respect.

Asa ca, nervos, am anuntat ca-mi bag pula in serviciile Groupama. I-am spus tipului si ca ma pis pe asigurarea lui. I-am trantit si usa, speriind, din pacate, doua doamne, carora le cer, pe aceasta cale, iertare. Luni o sa-l trimit pe autorul tamponarii, la arogant, sa-si piarda el timpul. Daca mai e nevoie de prezenta mea, e limpede ca trebuie sa lipsesc si sa-mi fac masina singur, pe banii mei, pentru ca nu mai rezist sa-l vad pe ala fara sa-l pocnesc. Iar de Groupama o sa mai auziti, de la mine, anul asta. 

In final, v-as spune ca Groupama este cea mai proasta companie de asigurari. N-ar fi adevarat. Nu am date in acest sens. Este, cu siguranta, in baza experientelor mele anterioare, o companie cu mult mai proasta decat Generali. Groupama este mult mai birocratica, mult mai prost reprezentata logistic, si mult mai prost deservita de angajati pregatiti mai prost, decat Generali. Asta desi pe groupama.ro scrie ca "in Groupama Asigurări ne aşteptăm ca fiecare angajat să-şi folosească la maximum potenţialul. (...) În acest sens, Divizia Resurse Umane a pregătit proceduri distincte însoţite de instrumente specifice care să ajute la organizarea proceselor de recrutare şi selecţie, transfer şi promovare". Am doua cuvinte pentru conducerea companiei: nici vorba

Partea buna a acestei zile minunate: am dus copilul la scoala la timp. 

incredibilul UPDATE de SÂMBĂTĂ

si

EPILOGUL

© 2023 Bogdan Stoica