Tabloidele renunta la pornache. Sincer, nu credeam sa apuc asta...

Click a vandut 137.000 de exemplare pe zi in ultimile trei luni ale anului trecut. In 2011, vanzarile din aceeasi perioada erau de 154.000 pe zi, iar in 2010 - de 200.000. Libertatea trece prin acelasi fenomen: 90.000 de ziare pe zi, fata de 96.000 in 2012 si 126.000 in 2010.

Nu stiu daca ati mai cumparat aceste ziare, recent. Eu am facut-o si vad ceva schimbari. Dincolo de pozele cu dive goale, inca in numar mare, continutul s-a schimbat. Libertatea are tot mai multe texte de "social", de "DIY", si de opinie a cetatenilor simpli asupra politicii. Click a reinventat interviul (sigur ca intervieveaza doar vedete de showbiz), dar remarc, dupa ani de zile, intrebari profesionale, nu doar despre cum isi mentin tonifiate, cantaretele, fundul si sanii.

Nu avem de-a face, cu o revolutie in redactiile tabloidelor. E vorba doar de faptul ca amatorul de pornache s-a mutat cu "consumul" exclusiv pe internet. Tinerii, o tinta importanta pentru tabloide, nu cumpara ziare si nu citesc. Ei consuma doar materialele foto si video din online. Asa ca, vrand-nevrand, tabloidele au inceput sa se intoarca spre publicul mai in varsta. Adica, de peste 25 de ani.

E bine. Inca doi ani si o sa vedem investigatii, din nou, in presa scrisa. Asta pentru ca, un tabloid are resurse imense cu care ar putea face jurnalism de calitate. Romania Libera, de exemplu, nu are opt echipe de paparazzi, cu care sa urmareasca un politician. Nu are un nucleu dur de 5.000 de cititori dornici sa completeze, prin comentarii, un articol. Libertatea, Click si Cancan au toate astea.

Bild este cel mai important tabloid din Germania. In ultimii 10 ani, cele mai importante investigatii, cu cele mai dramatice efecte pe scena politica, au plecat din paginile acestui ziar. Altfel, si ele, doldora de țâțe....

Comenteaza aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica