Romanii, rasistii lu' Peste

Piata romaneasca de publicitate tv e de vreo 500 de milioane de euro anual, din care televiziunile de stiri au cam 10%. Facem doua-trei calcule si ajungem la concluzia ca in cele doua saptamani dedicate aproape integral tiganilor, RTV, Realitatea, B1 si Antena 3 au incasat cam 1,8 milioane de euro. 

Potrivit sondajelor, peste 60% dintre romani nu-i plac pe tigani. Se tem de ei, se simt deranjati de ei, si cred sincer ca trebuie facut ceva inainte sa "ne incalece". Aparent, suntem un popor de rasisti. Pai si cu cifrele de mai sus ce facem? Ar fi trebuit ca romanii sa NU se uite la toata tigania aia cu regele Cioaba si succesorii sai, iar posturile de stiri sa renunte la subiectul colorat tocmai pentru ca n-ar fi facut audienta. 

Si asta n-ar fi singurul exemplu. Teo Trandafir e unul la fel de bun. De cand si-a pus fundul ala mare pe scaunul de la Pro TV, Teo a adus in platou toata floarea manelelor romanesti, si a fost rasplatita cu audiente imense. Noroc ca si-a facut praf cariera, ca acum riscam ca M sa fie o viitoare manelista, asa cum isi vad, deja, copiii, cativa prieteni de-ai mei. Manelele sunt un alt subiect serios: cum sa nu-i placi pe tigani, dar sa le asculti muzica si sa le rasplatesti financiar eforturile penibile de a face acel tip de zgomot? Cat de prost sa fii, ca rasist ce te declari, facand asa ceva?

Le imbracati hainele. Le cumparati florile. Le ascultati muzica. Nu-i reclamati cand va terorizeaza in cartier. Ii lasati sa va fure agoniseala de-o viata. Ii urmariti la televizor. Ori de cate ori vi se cere ajutor impotriva lor, va faceti ca n-ati auzit. Cu fiecare lucru pe care il faceti tangent, si nu perpendicular, pe lumea tiganilor, le oferiti acestora o forta pe care in tarile vecine n-o au. In acelasi timp, va declarati nemultumiti de convietuirea cu tiganii. De-aia indraznesc sa intreb: sunteti cumva retardati?

De-aia zic ca romanii sunt niste rasisti de tot cacatul. Si, cel mai probabil, merita sa fie "incalecati"... 

Pentru prosti: Nu spun, in acest text, ca e bine sa fii rasist sau anti-tigan. Zic doar ca trebuie sa ai un mod de viata consecvent opiniilor pe care le exprimi. Si nu doar cand e vorba despre tigani. Politicienii, de exemplu, sunt un rau mai mare decat tiganii, pentru Romania. Aproape la fel de mare ca bancile... 

© 2019 Bogdan Stoica