Lista celor sapte vinovati pentru omorarea unui copil de catre un caine

Pe locul 1 - ONG-ul care a adoptat cainele, l-a sterilizat si i-a dat drumul inapoi pe strazi. In actul de adoptie scrie negru pe alb ca trebuie sa-i asigure cainelui "hrana, adapost, apa, posibilitate de miscare, tratament medical."

Pe locul 2 - Proprietarii terenului pe care a avut loc atacul. E o firma spaniola. Potrivit legii, nu ai voie sa detii o proprietate neimprejmuita si fara un plan de paza. In plus, daca nu pot demonstra ca detin un plan de paza care include folosirea cainilor, sunt co-autori.

Pe locul 3 - Proprietarii parcului, adica Primaria condusa de Neculai Ontanu. Cei de la Serviciul Spatii Verzi au un plan al parcului, pe care apar bine demarcate caile de acces. Nereparand gardul, au permis accesul neautorizat al copiilor pe o alta proprietate. 

Pe locul 4 - Bunica. Da, abia pe locul 4. Nu e sarcina unei bunici sa stie cum e parcul, unde-s caini agresivi, sau daca un copil poate evada prin gard. Sigur, ar fi fost grozav sa fie o bunica atenta si apta sa ia decizii rapid in situatii de criza. Cati avem, insa, astfel de bunici? Cat de eficienti sunteti chiar voi, intr-o situatie de criza

Pe locul 5 - Parintii copilului. Eu n-am lasat-o pe M niciodata in parc cu mama mea, bunica ei. Mama n-are viteza de reactie, nu stie sa acorde prim-ajutor, nu foloseste un telefon mobil. E o femeie de treaba, care-si iubeste nepoata, dar care nu e de baza intr-o astfel de situatie.

Pe locul 6 - Directia Sanitar-Veterinara a Capitalei, pentru ca nu are inca, un plan concret de eutanasiere a acelor caini care nu pot fi adoptati din cauza agresivitatii. Procentul e de sub 1%.

Pe locul 7 - Locuitorii Bucurestiului. Strangeti cainii de pe strazi, va rog. In Bucuresti sunt un milion de locuinte si 65.000 de caini pe strazi. Daca una din 15 familii ar adopta un caine, problema s-ar rezolva.

Tot bucurestenii sunt de vina ca cei care ii conduc fura banii destinati rezolvarii problemei cainilor, sau ii cheltuiesc aiurea, refuza sa dea legi logice si aplicabile sau incurajeaza comportamente institutionale inadecvate. Doua milioane de oameni nu-si pot exercita controlul politic pe cateva sute de nenorociti lacomi sau prosti? Sa fim seriosi.... Daca fiecare bucurestean arunca un ghemotoc de hartie, in fata Primariei si a Parlamentului, ii ingropati de vii.

Sau n-aveti idee cum arata doua gramezi de cate un milion de ghemotoace de hartie?

© 2023 Bogdan Stoica