Biserica Ortodoxa Romana moare. Se sinucide.

Am mai vazut asta. Tata, care era maistru instalator, a negat pana a murit fiabilitatea tevilor de pvc si polipropilena. "Nu sunt bune la calorifere. Mai bun e metalul, care da si caldura. Astea, daca le dai un picior, le-ai rupt", imi spunea el cu convingere. De fapt, sunt foarte bune. 

Am vazut agenti de publicitate, din presa, dati afara pentru ca n-au reusit sa treaca de stadiul "va dam o macheta in plus, bonus", desi clientii doreau advertorial, PR.

Am vazut redactori-sefi care si-au inchis publicatiile pentru ca n-au putut sa tina trendul si sa publice o stire cu noua oferta Orange,  "pentru ca e publicitate", desi exista un public extrem de interesat de noile planuri tarifare, si care ar fi cumparat ziarul pentru noul tip de stiri.

Am vazut carciumi inchise, desi aveau mancarea foarte buna, pentru ca n-au investit in mobilier nou, sau pentru ca s-au incapatanat sa puna ce muzica vrea patronul, nu ce vrea clientul.

Am vazut dozatoarele TEC disparand pentru ca patronul n-a priceput ca avem chef si de altfel de sucuri. 

Am vazut aparand si disparand Fornetti, pentru ca nu s-a luptat cu aluaturile bulgaresti care se pot transforma in fiecare casa, in produse de patiserie.

Pana mea, am trait sa vad si cum Vodafone l-a concediat pe ciobanul Ghita dupa ce acesta s-a pozat cu Ponta, pentru ca numerosi clienti erau nepesedisti sau antipesedisti.

Asa ca nu ma mir deloc vazand Biserica Ortodoxa Romana ricanand furios ori de cate ori i se aduc acuze. Liderii BOR nu pricep ca au aparut doua-trei generatii de oameni care nu dau doi bani pe modul anterior de raportare a societatii la biserica si care vor sa vada preotii dand, nu luand. Ca sustin, nu ca interzic. 

Biserica Ortodoxa face asta pentru ca moare. Dispare. Si chestia asta o infurie si o sperie in acelasi timp. Liderii n-au timp sa inteleaga nimic, prinsi in ceea ce ei cred ca este un atac orchestrat impotriva lor. Ori, nu e nimic de genul asta, e vorba de ei, care au refuzat sa se adapteze la nou. Epoca de apogeu a BOR a fost imediat dupa Revolutie, cand, tinuti departe de Dumnezeu, oamenii s-au intors spre Biserica, asteptand bunavointa. N-au primit decat dispret, tarife mari si mitocanie, si n-au vazut decat opulenta, nesimtire si cereri neobrazate. M-am intrebat de cateva ori de ce nu se feresc deloc preotii, cand fac nefacute. Raspunsul il auzim chiar la ei: se considera mai buni decat ceilalti, cred ca li se cuvine orice, si ca nimeni n-are dreptul sa critice o fata bisericeasca

Pe bune?!

Cu fiecare euro care ajunge pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului, Biserica Ortodoxa Romana mai pierde un credincios. Cu fiecare aroganta a unui preot care ia casele batranelor proaste, scade respectul pentru toti preotii. Si cu fiecare act de nesupunere in fata legii - vezi cazul minorei ascunse intr-o manastire - Biserica Ortodoxa mai pierde un om care sa plateasca si sa aprinda o lumanare, in orice manastire din Romania.

Un an? Doi? Cinci? Nici nu conteaza. Conteaza ce vom pune in locul religiei. Eu as paria ca tehnologia. Altii n-o sa puna nimic. 

Vrei sa comentezi? Fa-o aici.

© 2019 Bogdan Stoica