Scrisoare deschisa doamnei ministru al Finantelor Ioana Petrescu, referitor la taxa auto

Stimata doamna, am citit in Ziarul Financiar despre dumneavoastra. Va plac. Studii afara, mentalitate misto... Am devorat povestioara cu contractul de inchiriere, de cand v-ati intors in tara. Pareti sa fiti mai mult decat prezinta papagalii de la comunicare ai guvernului. De-aia va si scriu cu atata respect.

Intai de toate, cititi paragraful urmator:  

"Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotararilor judecatoresti, reprezentand taxa auto, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume, devenite executorii pana la 31 decembrie 2015, vor fi platite doar intr-un interval de cinci ani, cu plata anuala a numai 20% din valoare. In cursul acestui termen, orice procedura de executare silita se suspenda de drept. Sumele de plata vor fi actualizate cu inflatia, iar graficul de plata a transelor anuale va fi stabilit de autoritati. Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru plata restantelor reprezentand titluri executorii deja emise si pentru care nu a inceput inca executarea silita."

Ati prins ideea, nu? Ei bine, am si eu o intrebare: de ce?

Nu vorbim de un tip care a dat foc casei amicilor lui, din greseala, cu un feon defect, si care trebuie inteles. Nici despre cineva care nu-si permite sa achite integral gardul daramat pentru ca, accidental, a ramas fara frane la masina. Vorbim despre statul roman, reprezentat de niste cretini care au facut un cadru legal considerat ilegal in Uniunea Europeana. Niste oameni care au luat banii altor oameni, stiind exact ce fac.

Dati banii inapoi pe taxa auto integral, doamna. Asa au fost luati, asa trebuie returnati. Cand statul le-a luat banii romanilor pe taxa de prima inmatriculare, nu i-a intrebat daca ii pot plati intr-o singura transa. Nu le-a cerut sa demonstreze ca sunt niste cetateni model, din punct de vedere fiscal. Le-a luat si gata. Tot asa trebuie sa-i si dati inapoi, daca vreti sa fiti respectati.

Si cum adica, se suspenda procedurile de executare ale statului? Ce-i aberatia asta? Ati auzit asa ceva prin America, unde ati fost la studii? Are cineva curaj, intr-o democratie sanatoasa, sa spuna "pentru mine se suspenda regulile"? De cand e statul roman mai presus de regulile facute chiar de el?

De ce nu bagati in puscarie, cu imputarea intregii sume, intreg colectivul care a facut legislatia ilegala privind taxa auto? De ce nu dati lefurile membrilor Guvernului si Parlamentului, esalonat, cate 10 lei pe luna? De ce sa plateasca altii pentru colegii dumneavoastra, doamna?

Anulati ordonanta asta de doi lei, doamna ministru, daca vreti sa nu fiti una din multele figuri care promit si apoi dezamagesc crunt. Nu sunteti vreo idioata adusa la Guvern doar pentru ca o face bine cu vreun presedinte de filiala. Nici o tampita a carei lipsa de competenta este suplinita de banii dati in campanie. Sunteti o femeie misto. Ramaneti misto, da? 

Eu, personal, nu am de recuperat vreo taxa auto. Dar stiu pe cineva care si-a facut planuri de studii pe afara, stiind ca va primi inapoi niste bani. Mai stiu pe cineva care s-a imprumutat contravaloarea taxei auto si care acum n-o poate returna. Sunt doi oameni foarte misto, si ei, doamna ministru. Cam ca dumneavoastra....

© 2023 Bogdan Stoica