actiunea CARTELA si senzationala presa din Romania

De vreo doua ore, nu exista site de stiri care sa nu titreze posesorii de cartele prepaid vor fi obligati sa se inregistreze cu buletinul cand le cumpara. Nuanta e de potential scandal, uite ce nenorocire ne paste, uite cum se baga guvernul in viata noastra. De fapt, presa si-a asumat exact nuanta pe care o doreau emitentii proiectului de lege, adica Ponta & compania.

Va spun eu, e o discutie despre nimic. Interlopii vor trimite cate un pustan sa roage un coleg sa le cumpere cate douazeci de cartele o data, si gata. N-o sa afle nimic, politia sau serviciile, din CNP-ul nimanui. Da, o sa zica mucea, am cumparat o cartela, dar am pierdut-o. Fara suspiciuni intemeiate ca el ar fi autorul unei chestii ilegale, oamenii legii pot trece de declaratia lui. Plus ca - idiots! - inca se poate sa suni cu numar ascuns, nu?

Textul care a ajuns in toate redactiile, azi, inclusiv la mine, mai are insa un pasaj interesant. Care spune ca toti furnizorii de internet wireless gratuit trebuie sa stocheze sase luni datele celor care s-au conectat la serverul lor. 

Adica, daca te duci la o cafenea si te loghezi la netul lor, vei aparea, timp de sase luni, undeva, intr-un calculator al cafenelei. Cu IMEI-ul telefonului,  cu contul de user de smartphone, cu codul de identificare a laptopului/tabletei, poate chiar cu CNP-ul tau, habar n-am cu ce. Nu e important. Important e ca aceste date nu vor fi in siguranta

Reiau, daca nu v-ati prins: datele nu vor fi stocate la Orange, Vodafone, Cosmote, sau la la STS. Nu. Ci la nenorocita aia de cafenea. Care tine, pe acelasi laptop cu pretioasele tale informatii, si intrarile de zahar si cafea, si pozele din concediu ale angajatilor. E laptopul de pe care posteaza patronul pe Facebook, promotiile, si pe care sta pe net, la un film, paznicul de noapte. E doar un cacat in carcasa, fara antivirusi, vulnerabil si pentru un hacker de mana a pais'pea. Si-acum bucura-te: scula aia contine si niste informatii pretioase despre tine. 

Mai jos, ai textul de lege propus de Ponta, integral. Daca-l deschizi, uita-te si la penultimul aliniat. Nici pe ala nu l-a vazut presa, desi e maxim de interesant.

© 2019 Bogdan Stoica