iphonography iphonography

Cum te poate ajuta disparitia presei sa ai o viata mai buna

Eram intr-un parc, mai la marginea orasului. Pe iarba, doi cai. Nu se vedea nici un proprietar, nici o caruta. Doar caii, care pasteau linistiti. Bine ingrijiti, nu d-aia batuti cu salbaticie. 

"Nu faceti o emisiune cu caii?", aud din spate. Ma intorc, la timp sa vad un tataie dichisit. Ma privea foarte sever. "De ce nu faceti o emisiune? Va dati mare realizator tv dar de caii astia nu ziceti nimic", continua el, furios de-a dreptul.

Momentul ala, cand esti gata sa iei la bataie pe cineva...

Nu "ma dau mare realizator tv". Ma mai duc, ca invitat, la tv, dar nu cu asta ma ocup. Dar si daca m-as fi dat, mi-ar fi fost imposibil sa fi facut zilele trecute o emisiune despre niste cai pe care ii vedeam, acum, pentru prima oara. Plus ca ar fi trebuit sa fiu sigur ca fac emisiunea fix cand se uita dobitocul carunt la tv, nu asa, oricand...

Trec peste faza cu mosul cel prost. Dupa ce i-am explicat ca ar fi putut sa sune chiar el la politie, sau la politia locala, de prima oara cand a vazut caii in parc, am plecat promitandu-i ca daca mai scoate o vorba il calc in picioare. Vine Pastele, sunt gata sa fac Romania un loc mai bun, pocnind un prost cronic...

Ajung acasa la timp ca o prietena de Facebook sa-mi arate niste poze facute intr-o padure, unde tocmai se taiase un copac. Era convinsa ca era vorba despre furt de lemn dar, in loc sa sune la 112, de la fata locului, preferase sa mai stea o zi cu pozele in telefon ca sa mi le dea mie, iar eu, ca "mare realizator tv", sa rezolv problema taierilor ilegale de lemne din padurea Paulesti. Eventual, din toata tara....

Pe bune? 

Ia implicati-va, dragii mei. Nu-mi mai trimiteti nici o stire, nici un subiect, nici o poza. Cand vedeti ceva in neregula, sunati la 112, la Protectia Animalelor, la ANPC, la 983, la ISU, la ANAF. Asumati-va, cu nume si prenume, o sesizare, o petitie sau o plangere. Lasati o urma in sistem, si va asigur ca vor fi obligati sa tina cont de ea. Va asigur si ca, daca ati face-o, institutiile ar merge brici si n-ar mai fi nevoie ca vreun "mare realizator tv" sa atraga atentia asupra unei probleme. Ba, cred ca am avea probleme, cu totii, in gasirea unui subiect "social".

Institutii avem. Legi avem. Statul roman functioneaza, insa, atat de prost pentru ca voi, oamenii obisnuiti, ati renuntat sa-l mai puneti la treaba. In momentul asta, tratati statul roman ca pe o bicicleta, pe care o tineti in garaj de ani de zile, si va mirati ca e prafuita, ruginita si cu cauciucurile moi.

Sunati-ma, scrieti-mi si opriti-ma pe strada doar dupa ce ati incercat sa reporniti statul si n-a mers. Dupa ce ati reclamat caii ăia de cinci ori si sunt inca in parc. Dupa ce ati sunat la Politia Paulesti de 10 de ori si inca se taie copaci, ilegal. Nu inainte. Nu va foloseste la nimic. Presa nu vă foloseste la nimic, in absenta implicarii voastre.

Asumati-va falimentul acestui tip de jurnalism cetatenesc si faceti-va o viata mai buna. Ca in Germania, unde esti reclamat si daca stai in masina pe loc, dar cu motorul pornit. Ca in Anglia, unde daca ridici glasul la o femeie, 10 oameni suna la Politie. Ca in SUA, unde e suficient sa te pierzi de copil in mall ca sa fii amendat si dat in judecata de Protectia Copilului.  Stiti de ce nu ma gasitit stirile de-astea in presa lor? Pentru ca nu mai reprezinta stiri. La ei, e normal sa suni Statul, nu presa.

Comentezi? Fa-o aici.

© 2023 Bogdan Stoica