Mircea Diaconu presedinte? Da, este posibil.

Sincer, eu n-am crezut ca Mircea Diaconu va face mai mult de doua procente. Pe fond, e doar un actor, iar in politica s-a comportat lamentabil. Cum a prins o functie, i-a si gasit o sinecura nevestei, apoi s-a certat cu toata lumea pentru nenorocitul ala de salariu de bugetar. Tot de frustrat a decis si sa candideze la europarlamentare. Nu-l suspectati, asadar, pe Mircea Diaconu ca are un proiect de tara, sau ca e interesat de romani. Nu. El are doar un plan personal de cariera politica.

Pe urma a inceput campania electorala. Modest, in ce-l priveste pe Mircea Diaconu. Eu chiar l-am suspectat ca s-a dus la Crin Antonescu sa-i ceara niste bani pentru un noncombat care sa nu ia din voturile liberalilor. Era, dupa logica mea de sceptic, singurul lucru bun pe care putea sa-l faca. Ei bine, nu numai ca nu s-a dus, dar a si luat masiv, dovada scorul PNL. 

In total, Mircea Diaconu a luat 7 procente. In unele localitati a luat chiar 8, 10 sau 11, adica scoruri incredibile. Nu exista asa ceva, in Romania. Nu poti lua mai mult de 3% fara reteaua de oameni in sectiile de vot, activisti, sponsori, staff. Si nu poti avea chestiile astea fara sa cheltuiesti minim 200.000 de euro. Cum a luat Mircea Diaconu voturile astea, singur? Va spun eu, nu le-a luat singur. In spatele lui a stat fie cineva cu bani multi, care a platit facturile, fie un partid, care si-a folosit logistica.

Fenomenul Mircea Diaconu s-a mai intalnit o singura data in Romania, prin anii 2000, cand piata cafelei s-a trezit ca brandul Dalmayr, fara importator oficial, vandut prin piete si oboare de contrabandisti, aparea in topul consumatorilor cu o cota de 40%. Adica, la tv duduia de spoturi cu Doncafe si Iacobs, iar mama si matusa beau Dalmayr... 

Dupa logica evenimentelor din ultimile zile, Mircea Diaconu e bun de presedinte. Sigur, n-o sa si iasa presedinte fara sprijin politic, dar deja arata ca un candidat bun. Si o sa arate tot mai bine, in perioada urmatoare, pentru ca este actor, asta e aria lui de expertiza.

Ramane de vazut, asadar, cine-l ia pe Mircea Diaconu sa-l creasca pana la toamna:

- PSD, ca sa creeze un fals oponent lui Victor Ponta si sa-l incurce definitiv pe Antonescu?

- Basescu, ca sa-l puna candidat al dreptei unificate si sa-i strice ploile lui Ponta?

- sau va candida altcineva ca independent, folosind poezia integritatii, si va schimba jocul in finala mare in turul doi?

Mai multe din această categorie: « piaza-rea Tipul din filme nu exista - volumul 3 »
© 2023 Bogdan Stoica