toamna toamna © bogdan stoica

Legatura misterioasa dintre Seinfeld si show-ul Mireasa Pentru Fiul Meu

Sambata, am muncit toata ziua, de la zece dimineata la sapte seara. Casuta de vara, facuta acum doi ani intr-un stil specific unei fete de 10 ani, avea nevoie de un facelift. Au zburat de pe pereti fotografiile cu prietenele de-o viata si posterele din H2O din clasele 1-4, plusurile, rafturile colorate si cutiile de jucarii, si au aterizat tapetul, perdelele, boxele, veioza, raftul de carti si pernele comode.

A fost o munca de ocnas. Si pe la opt-seara, dupa ce am dat jegul jos de pe mine si mi-am inventariat juliturile si loviturile, nu mai eram in stare decat de un program tv usurel. Cautam o comedie, cand am dat de prezentarea candidatelor la Mireasa Pentru Fiul Meu, pe Antena 1.

Doamne, am ras cu lacrimi. Am ras de m-au durut falcile. Am ras cum radeam cand eram mic, la Mister Beam...

O invatatoare creepy din Oltenia, care raspunde la intrebarea deci ai avut iubiti? cu Intr-adevar! O tipa care spune ca este din Bucuresti, comuna Clinceni, judetul Ilfov. Alta care spune ca mama ei e in partea cealanta si ca, in general, este o fire jucause. Si tot asa: fiecare candidata s-a simtit datoare sa se faca de cacat...

Ce sa faci, ma, cu tipele astea? Pe bune, cat de repede se termina o conversatie in ale carei prime zece secunde se produc asemenea cutremure lingvistice si de logica?

Si nu vine nimic bun nici din partea producatorilor, prezentatoarea aia pare sa fi facut liceul in Clinceni: Sunt sigura ca bunicii tai se uita la noi, poate chiar si plang... Poate pentru ca ii face nepoata de ras....

Formatul, pe fond, e la fel de genial ca oul ala de plastic prevazut cu razatoare pentru calcaie, pentru ca e doar sase lei, si-l cumpara toti inainte sa vada daca au ceva piele in plus pe talpi. Sau ca reclama aia radio cu mesajul dulciurile cu ciocolata te constipa, in conditiile in care noua din zece dulciuri au ciocolata. Iei un teanc de bani, faci o casa si inviti tineri si tinere sa se cupleze. Pentru a valida relatiile de acest fel intre idioti si idioate, Antena 1 invita si niste mamici, cel putin la fel de idioate, sa asiste la imperechere. 

Pe fond, n-am nici o treaba cu cei care vor sa se cupleze asa. Dar nu pot sa nu fac o legatura intre intelect + nivel de educatie si prezenta in acest show. Pentru mine, a devenit, in doar 15 minute, un element decisiv de evaluare a unei persoane. Ai participat la acest show? Da-mi voie sa-ti arunc CV-ul la gunoi; urmatorul, va rog!

Cum spuneam, am ras la maxim. Dupa aia, m-a luat asa un feeling de tristete si de zadarnicie... Astia din show, intre ei, se vad altfel decat ii vad eu. Se vad sexy, amuzanti, spontani, inteligenti. Scara lor de valori, desi e subreda, este validata de prezenta intr-un show tv de maxima audienta. Pentru unul ca mine, toti sunt doar niste cretini care merita sa lucreze pe salariul minim pe economie. Intre ei si cei asemeni lor, insa, sunt elita. Acum au doar prieteni; in curand vor avea si fani, care le vor imita comportamentul. 

Emisiunea Mireasa Pentru Fiul Meu are, in medie, 700.000 de telespectatori si vreo 300.000 de fani pe Facebook. Toti, in opinia mea, foarte prosti. Cei mai prosti. Cred ca sunt atat de prosti incat fac parte si din electoratul lui Dan Diaconescu. Pana acum, stergeam si blocam, pe Facebook, manelistii si fanii isterici ai politicienilor. De azi incolo, o sa fac asta si cu fanii acestui show tv. Vreau sa creez iluzia, pentru psihicul meu zdrentuit, ca Romania e o tara misto, cu oameni misto. Nu un saivan cu prosti, dispusi sa faca orice, ca sa castige un respect nemeritat si o notorietate indoielnica.

Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc ca Mireasa Pentru Fiul Meu e un experiment sociologic reusit, care arata incotro mergem. Am depasit epoca in care urmaream la televizor cum persoane cunoscute isi arata formele. Am depasit si epoca in care un no-name de femeie devenea celebra dupa ce ne arata ce-avea in tanga. Acum suntem in faza in care urmarim persoane complet necunoscute care isi afiseaza superba ignoranta. Show-uri despre nimic, cu niste nimeni.

E Seinfeld, frate! Seinfeld de Romania!

© 2023 Bogdan Stoica