Bai Klause! Nu te supara ca te intreb, esti cumva prost?

A venit Klaus Johannis la Ploiesti, marti. Si-am rabdat cu stoicism toata balaria aia de adunare de partid, penibila si toate discursurile alea de vanzari, in speranta ca voi avea cum sa-l masor. Sa vad din ce e facut, cum reactioneaza, ce mesaje transmite. 

Trebuia sa-mi dau seama ca-mi pierd timpul. Timp de doua ore, cat a durat evenimentul, Johannis a stat imobil, pe un scaun, intr-o pozitie usor feminina. Din timp in timp, mai schimba picioarele si mai zambea cand radea sala. Gura, ochii, sau mainile lui Johannis - nu sunt instrumente de comunicare, ca la majoritatea oamenilor. Omul asta ori e complet lipsit de emotii, ori e un controlfreak al manifestarilor nonverbale. 

Si dupa aia a urmat un scurt brief de presa, pentru care m-am pregatit regulamentar. Adica, nu urma sa-l capcanez cu niste tampenii sofisticate. Pregatisem zece intrebari scurte, la care se raspunde cu da sau nu, pro sau contra. Este celebrul - intre jurnalisti - set de intrebari de presedinte. Intrebarile alea, desprinse din agenda publica a oamenilor obisnuiti, si care segmenteaza electoratul. Uite-le:

  1. Exploatarea aurifera de la Rosia Montana - Da sau nu?
  2. Exploatarea gazelor de sist in Romania - Da sau nu?
  3. Casatorii gay - Da sau nu?
  4. O lege a lustratiei - Da sau nu?
  5. Pedeapsa cu moartea - Da sau nu?
  6. Vot pe liste sau vot uninominal?
  7. Autonomie pe criterii etnice - Da sau nu?
  8. Unirea Romaniei cu Republica Moldova - Pro sau contra?
  9. Eutanasierea cainilor comunitari - Pro sau contra?
  10. iPhone sau Samsung?

Intre noi fie vorba, sa mor daca vad ceva nepotrivit in intrebarile astea. Ca jurnalist, poti sa intrebi orice, dovada si titlul acestui text. Acum niste ani, l-am intrebat si pe Nastase daca e homosexual. Nu i-a picat bine, dar a raspuns....

Johannis a raspuns la trei intrebari, ale altor jurnalisti, in primele zece minute. Lalait, lung, neconvingator. Eu voiam doar raspunsuri de o secunda, dar n-am luat in calcul ca Johannis se va enerva ingrozitor doar pentru ca i-am spus ca sunt zece intrebari, nu una.

El: - Deci, vreti sa-mi luati un interviu.

Eu: - Nu. Daca raspundeti cu da sau nu, terminam in 30 de secunde, asta nu e interviu.

El: - Deci e prea mult, fata de colegi.

Eu: - Nu, colegii nu protesteaza, pentru ca n-o sa le consum timpul de brief.

El: - O sa raspund la una, probabil...

Eu: - Puteti raspunde la toate, fara detalii. Da, nu, pro, contra, nu vad ce v-ar deranja

A sarit Roberta. A sarit Blaga. Cica sa nu depasesc limita, sa nu insist.... Penibili, in grup. Zici ca insistam sa-mi spuna cum face sex  cu nevasta, sau cam ce cantitate de rahat iese din el dimineata. Si dupa aia s-au ridicat si-au plecat toti la masa. 

Bai Klause, e important pentru romani sa stie daca esti de acord cu exploatarea aurifera de la Rosia Montana. Unii cred ca acolo nu trebuie sa se faca decat turism. Altii se tem ca exploatarea gazelor de sist va aduce un val de cutremure in Romania, si ca vom ramane fara stratul acvifer atat de generos. Cu casatoriile gay, de exemplu, eu sunt de acord, dar Biserica Ortodoxa nu. Eu vreau si o lege a lustratiei, si pedeapsa cu moartea pentru pedofili, de exemplu. Eu m-as sterge la fund cu votul uninominal, pentru ca daca nu e insotit de o preselectie profesionala, va aduce, ca si acum, doar bogatasi in Parlament. Si as da fara probleme autonomia maghiarilor din Harghita si Covasna, sa vad ce o sa faca din ea. Nu sunt de acord cu unirea Romaniei cu Republica Moldova, vreau eutanasierea cainilor comunitari pe care nu-i vrea nimeni si cred ca userii de iPhone sunt mai prosti decat cei de Samsung. 

Si nu e vorba doar de parerile mele, si nu doar tu trebuie sa raspunzi la intrebari concrete. Si Ponta, si Udrea, si altii trebuie sa raspunda la intrebarile astea. Pentru ca pe noi, oamenii obisnuiti, ne doare in basca de enunturile voastre privind democratia, siguranta, nivelul de trai. Ati mintit si-o sa mintiti nonstop. Asa ca vrem sa stim chestii concrete. Vrem sa stim daca va putem deveni sau nu fani, fie si pe un singur subiect. Pe mine ma injura unii de trei ani pentru ca sustin eutanasierea cainilor prinsi si nedoriti de nimeni. Intelegi, acum, bai Klause, de ce e important sa stim ce e in capul tau?

Ori, sa refuzi sa comunici asa ceva, bai Klause, este jenant. Oficial, conform mesajelor ACL, tu esti alternativa luminoasa la intunecatul de Ponta. Tu trebuie sa fii pe atat de simpatic si de popular pe cat e el de arogant. Tu trebuie sa te porti ca o antiteza la Ponta, nu ca un neamt bosumflat ce esti.

Nu sa zici ca nu mai sunt intrebari dupa ce ai refuzat noua intrebari din zece, si sa pleci la masa. La masa, ma?! Pe bune, ai refuzat sa transmiti romanilor ceva important despre tine ca sa te duci sa bagi o ciorba in tine?! Pai ce fel de presedinte poti sa devii, daca tu pui fomica la asa mare pret?

Cum ar veni: bai Klause - esti prost, sau cum?

P.S. - Si, stai, bai, pe scaun, ca un barbat... Ce te alinti asa?

© 2023 Bogdan Stoica