sunset sky - ploiesti sunset sky - ploiesti bogdan stoica

Domnu' Plesu, mai usor cu beliganu' pe scari, da?

Pe adevarul.ro, Andrei Pleșu il cearta pe Radu Beligan, pentru ca il sustine pe Ponta. Si pun pariu ca Radu Beligan n-o sa-i raspunda. Imi permit s-o fac eu, nu pentru ca as fi vreun fan al actorului, ci pentru ca imi vine sa vomit ori de cate ori vad un tip atat de talentat si cu o minte atat de spectaculoasa debitand asemenea ipocrizii.

Ce spune Pleșu despre Beligan: "(...) întregul eşafodaj, cu greu întreţinut, al admiraţiei mele s-a fisurat deunăzi, în urma unui ”incident” în aparenţă minor. Aţi simţit nevoia, la vîrsta dvs., la statura dvs., să vă legaţi numele de un caraghios. Spectrul ”stadionului” de tip coreean a reapărut în biografia dvs. într-un moment în care nimic nu-l mai poate justifica. Asta înseamnă că m-am înşelat. Că, înainte de 1989, nu aţi negociat util, sacrificîndu-vă de dragul teatrului, ci că ceva inexplicabil vă atrăgea în sfera puterii, oricît de pătată era ea. Ca şi acum. Puterea talentului dvs., puterea minţii dvs. nu vă satisfăceau. Ca şi acum, voiaţi să fiţi în preajma celeilalte puteri, oricît e ea de trecătoare prin comparaţie cu puterea prestigiului dvs. profesional. Voiaţi, ca şi acum, să fiţi mai curînd pe scena ştabilor, decît pe aceea a colegilor dvs.(...)".

Pe bune, daca mesajul asta ar fi fost scris de un tip care sta in Damaroaia, i-a vazut toate piesele lui Beligan, platind bani pe bilete la teatru si se simte de-a dreptul violat in admiratia lui pentru acest actor, n-as fi suflat o vorba. Dar textul este scris de Plesu, un tip care n-a ezitat niciodata sa se apropie de sfera puterii, cum bine zice chiar el. De fapt, tot pasajul de mai sus i se potriveste perfect lui Andrei Plesu:

  • - ceva inexplicabil l-a atras în sfera puterii, oricît de pătată era ea;
  • - a vrut să fie în preajma celeilalte puteri, oricît e ea de trecătoare;
  • - voia să fie mai curînd pe scena ştabilor, decît pe aceea a colegilor.

Dovada?

  • 1990-1991 - Andrei Plesu este ministrul Culturii in guvernul FSN
  • 1997 -1999 - Andrei Plescu este ministru de Externe in Guvernul CDR, numit de PD 
  • 2000-2004 - Andrei Plesu este membru al CNSAS, sustinut de PD 
  • 2004-2005 - Andrei Plesu este consilier prezidential al presedintelui Basescu

As trage linie, sa socotesc, care dintre cei doi, Radu Beligan si Andrei Plesu, a dus o existenta mai neutra politic. Care dintre ei a mancat mai mult rahat politic, care a beneficiat de mai multe avantaje, care a stat mai mult pe langa ştabi politici si care s-a vandut pe doi lei murdari provenind de la politicieni. N-o s-o fac. S-o faca Plesu, in urmatorul lui editorial.

Poate ne explica Pleșu si de ce se ia doar de tipi la fel de tari ca el, dar care sustin oameni care nu-l plac pe Basescu. Pentru ca daca nu vorbim despre băsism disimulat in intelectualism rafinat, nu poate fi decat gelozie, maestre Pleșu. De-aia nasoală, de ofticos....

De-aia vă și dedic acest text, domnule Plesu. Pana mea, v-am citit toate cărțile, v-am savurat toate aparițiile tv. Am halit și glazura de căcat politic de pe cariera dumneavoastră tocmai pentru că gustul scrierilor dumneavoastră era demential de misto. Cum ati zice dumneavoastra, am fost, mereu, gata să uit, pentru ca nu poţi să excomunici brutal opera din teritoriul valorii. Dar pe subiectul Beligan n-aveti voie sa va dati cu parerea decat ca expert in endorsement penibil.

cumpără o carte mișto pentru o tipă mișto:

w1 w2 w3 w4

© 2019 Bogdan Stoica