speed speed bogdan stoica

Domnu' Ponta, stiaţi că ăsta care a omorat cinci oameni are aviz psihologic să conducă maşina?

E duminica si - orice ziarist stie - sunt prea putine stiri de facut. Accident cu sase morti, pe DN1? Cu mesaj de sinucigas in coada? Perfect! Sa tragem tare, toata ziua, pe subiect, ca tot n-avem altceva, s-a dictat in toate redactiile tv din Romania.

Dupa aproape 24 de ore, jurnalismul practicat pe acest subiect a reusit sa ramana steril. Se cauta doar emotii, pentru a induce alte emotii: cine era victima 1, cine era victima 2, cum arata parintii, ce spun prietenii etc. Nu oferim raspunsuri la problema in sine. Doar facem telespectatorii sa planga.

Nimic serios despre boul care a provocat tragedia. Aparent, era un sensibil, care s-a sinucis fiind puternic afectat de modul in care evolua relatia cu iubita lui. Aiurea! Era doar un tampit, care s-a labilizat psihic de unul singur. Mare chestie, te-a parasit o femeie, du-te sa omori pe cineva! Nici daca era George Clooney nu trebuia sa se poarte asa. Toti am fost parasiti, de o femeie, cel putin o data. Si toti am avut gandul sinuciderii, cat de mic si de fugar a fost gandul ala, dar fara sa vrem sa omoram alti oameni, o data cu noi. Asta nu mai e gand normal pe timp de depresie, ci un semn ca psihicul e dereglat serios. 

De-aia, cred ca e timpul sa punem niste intrebari serioase. Cumva, dobitocul asta care a omorat cinci oameni si-a luat avizul psihologic necesar obtinerii permisului auto. De la ce clinica? De la ce doctor? Si-a facut testele alea sau a dat spaga pentru ele? Avea si un job? Deci are si acolo, depus, la dosarul de angajare, un aviz psihologic. Asta de la ce doctor era?

Se duce cineva peste doctorii astia doi, sa-i opreasca, pentru ca au dat avize ok unui dement?

Este atat de stupid si de rau ce a facut individul asta incat as dori ceva: sa fie condamnat pentru omor, chiar daca a murit. Amintirea lui trebuie sa fie cea a unui criminal psihopat, care a curmat cinci vieti cu sange rece. Nu vreau ca cineva sa-si aduca aminte de el ca de un baiat fara noroc, care a facut un gest aiurea pentru ca l-a parasit iubita. Este un dement.

Pentru ca doar despre asta este vorba, dragii mei. Tragedia de pe DN1 arata ca in Romania, permisul auto se ia prea usor, si nu este ridicat pe motive medicale aproape niciodata. Sunt zeci de mii de nebuni pe strazi, la volan. Stiti cati? 40.000. Mai mult de jumatate sunt adulti si conduc masini. Acum, pe bune: cum vi se pare traficul din Romania, cu vreo 20.000 de dereglati la volan? Cam 500 in fiecare judet...

Aşa că, domnu' Ponta, pentru ca tot va plac ordonantele de urgenta, va rog sa mai dati doua:

1. una care sa oblige Ministerul Sanatatii sa transmita, anual, lista bolnavilor de afectiuni psihice aflati in evidenta, Inspectoratului General al Politiei, in vederea retragerii permisului valabil de conducere. 

2. una care sa modifice Codul Penal, astfel incat un medic ce ofera un aviz psihologic favorabil unui sofer care ulterior se poarta ca un dement in trafic si savarseste infractiuni grave, sa fie considerat complice sau coautor la fapta acestuia. 

As dori sa va miscati cu talent, domnu'Ponta, ca tot e campanie si tot n-aveti mesaje serioase. Va asigur ca sa fie altceva, ca feedback, decat lansarile facute cu oameni adusi cu japca. Va garantez ca daca va faceti timp si treceti si pe la guvern, scapam de astia pana nu se trezeste alt tampit sa bata acest record trist, stabilit sambata, langa Ploiesti: sase oameni morti, dintre care trei copii.

 

© 2023 Bogdan Stoica