humans of ploiesti humans of ploiesti

Humans of Ploiesti - De ce, cu cine, pentru cine

Toata lumea a auzit de Humans of New York, care este, in opinia mea, o idee la fel de misto ca inventarea telefonului mobil. E clar ca Brandon Stanton a avut o sclipire de geniu, dar si o droaie de timp liber. A facut singur vreo 6.000 de fotografii, unor oameni intalniti pe strada. Povestea spune ca Brandon a stat de vorba cu fiecare in parte. Ma indoiesc. Sa opresti un necunoscut, sa-l intrebi ce face, si pe urma sa-i faci o poza si sa-i explici ca va face parte dintr-un proiect inofensiv poate dura si 10 minute. Sase mii de oameni x zece minute, timp de 4-5 ore pe zi - dureaza un an. Ori, daca te uiti cu atentie pe site-ul americanului, o sa descoperi ca multi newyorkezi habar n-au avut ca au fost fotografiati; s-au gasit ulterior pe site, si asa si-au scris povestea.

Cum spuneam, ideea e atat de buna incat merita un pic de munca. Nu singur, si nu atata timp zilnic, pentru ca nu traiesc din chirii, s-o ard aiurea toata ziua, cu Nikonul dupa mine. Dar 20-30 de minute tot am putut aloca zilnic acestei chestii. Si-am convins si alti fotografi sa o faca. Unii mi-au trimis trei poze, altii cu zecile. E limpede ca HumansofPloiesti.ro functioneaza mai bine ca proiect colectiv, dar n-am nici o problema sa-l fac singur. Va fi siesar-ul meu, dedicat orasului care m-a convins sa raman aici.

Dupa doua luni de munca, avem un site de tip Humans of, dedicat Ploiestiului. E singurul din Romania, in acest moment. E si foarte bine facut. 11 oameni sunt implicati, in acest moment, in proiect. Incerc sa-l fac cunoscut, astfel incat cei fotografiati sa se gaseasca mai usor si sa ne trimita povestile lor. Pentru ca despre asta e vorba, de fapt. Fiecare dintre noi este capabil sa spuna ceva memorabil, dar cei mai multi raman invizibili pentru majoritate. Cu fotografiile noastre si cu textele voastre, un site de tipul Humans of... este precursorul noii forme de mass-media. Pentru ca este clar ca mass-media se va schimba radical in curand. Doar vreo 5.000 din cei peste 200.000 de ploiesteni consuma informatii, in acest moment, pentru ca informatiile difuzate de mass-media nu-i privesc direct. Ori, acest site se uita direct catre ei. Din acelasi motiv, voi sustine orice demers de tip Humans of care va fi pornit in Romania. O sa ofer gratuit duplicate dupa platforma web pe care o folosim la Ploiesti, plus consultanta aferenta, oricarui grup de fotografi dispus sa se inhame la asa ceva, la el in oras. 

Intra pe HumansofPloiesti.ro. Cauta-te in cele 500 de imagini postate pana acum. Daca te regasesti, scrie-ne ceva despre tine. Daca vezi pe cineva cunoscut, da-i de stire si roaga-l sa scrie la adresa de email indicata pe site. Fa-o si pentru simplul motiv ca e foarte misto sa gasesti o fotografie cu tine care te flateaza. Cheama-ne, daca cei din gasca ta, din clasa ta, sau colegii tai de munca, considera cool aparitia in acest proiect. Cheama-ne la evenimentele la care participi, sau daca stii oameni interesanti. Va vom face fotografii misto, si veti avea ocazia sa va adresati lumii, cu mesajele pe care considerati reprezentative pentru voi. Si astfel, povestea ta va deveni parte a povestii Ploiestiului.

www.humansofploiesti.ro Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

© 2023 Bogdan Stoica