Nikon D70s Nikon D70s © bogdan stoica

Dragă Nikon România, dragă F64, dragi ceilalţi - Scrisoare deschisă

Am avut azi ocazia să văd cu ce aparate îşi fac treaba poliţiştii-criminalişti din Ploiesti. Cu ce "sculă" fotografiaza indicii, amprente etc, la locul faptei. Si m-am simtit un pic aiurea, pentru ca eu aveam un aparat mai bun, desi nu fac o chestie atat de importanta ca ei. 

Un Nikon D70s este o bijuterie de aparat foto. Mi-au curs balele si la sticla aia veche montata pe el, pentru ca stiu diferenta dintre un obiectiv clasic, facut cu atentie din sticla si metal, si plasticăraia din rucsacul meu. Dar, una peste alta, acel aparat foto merită să fie folosit doar de un pasionat al fotografiei, când şi când. Nu de un criminalist, pentru care diferenţa de rezoluţie dintre doua imagini poate face diferenţa dintre găsirea unui vinovat si exonerarea unui nevinovat.

Politia Prahova are acel aparat foto din 2005. Acest D70s are 10 ani de serviciu, timp in care a tras sute de mii de cadre. Mie mi se pare ca e timpul pensionarii lui. Sper sa vi se para si voua, pentru ca am intentia sa va rog ceva.

Donaţi, mă, 42 de aparate foto performante, celor 42 de inspectorate judetene de politie! Nici nu trebuie sa fie varf de gama, doar ceva cu rezolutie mai mare de 3.000 x 2.000 si cu ISO mai mare de 1.600. Nu uitati nici de 42 de "35-uri", sau "50-uri", si de niste carduri de 32gb. Sa fie, acolo... 

Daca le oferiti ceva din gama DX, pretul de raft al acestui pachet de cadouri nu poate sari de 100.000 de euro. Si am scris intentionat "de raft", pentru ca sunt convins ca voi nu veti plati mai mult de jumatate din suma asta, mai ales daca anuntati corporatia care detine Nikon ca "puteti sa dati o lovitura de imagine". Pentru ca va fi o lovitura de imagine, va asigur. Criminalistii nu sunt perceputi ca politistii de la circulatie, nici ca cei de la paza si ordine, si nici ca cei de la birouri. Ei sunt elita politiei. Pe ei ii place toata lumea, ca pe Simona Halep. Asa ca feedback-ul donatiei voastre nu va putea sa fie decat pozitiv.

Gata, am terminat. Va asigur ca toate informatiile de mai sus sunt corecte si ca in colajul de mai sus apare un aparat foto real, din trusa unui politist criminalist. Sunt sigur ca atat Ministerul de Interne, cat si Inspectoratul Judetean de Politie Prahova nu vor recunoaste "ca au nevoie de ceva". N-au voie s-o faca. Suntem tara NATO, ce puşca mea, cum să recunoaştem că avem dotări vechi şi depăşite? Păi ne-aude Putin!

............ 

Pentru prima oara anul asta, imi rog cititorii sa dea LIKE, SHARE sau orice vrea muschiul lor, astfel incat batranul D70s din trusa criminalistilor din Ploiesti sa fie pensionat cat mai repede, la fel ca toate Nikon-urile vechi din toate trusele criminalistilor din Romania. Nu de alta, dar batranul aparat face poze la o rezolutie inferioara unui iPhone 5...

UPDATE - F64 a raspuns intentiei mele, sustinuta de peste 6.000 de cititori. Din pacate, nu se poate. "Procedura e sensibila" si "asa ceva nu se poate face fara suportul producatorului". 

Ce sa zic? Pacat. O sa ma adresez cuiva din industria non-foto si revin. 

© 2023 Bogdan Stoica