olx - anunturi olx - anunturi

olx.ro nu functioneaza cand vinzi

Pe mine chiar m-a atins campania aia cu "daca ai ceva prin casa pe care nu-l folosesti, pune-l pe olx". Nu datorita Deliei sau lui Fodor, ci pentru ca eu cred tot timpul ca am chestii inutile prin casa. Asa ca am pus. In februarie. Aproape o suta de chestii, nu doua, trei. Mi-a luat o dupa-amiaza. Am facut-o, convins ca voi scapa de "chestii", dar si pentru ca, atunci cand am avut ceva de cumparat, olx.ro m-a servit prompt.

Doua luni dupa, bilantul arata precum se vede. N-am vandut nimic.  O fi din cauza ca n-am pus telefoane de ultima generatie, la preturi de cretin?

Am pus electronice, device-uri IT, obiecte de mic-mobilier, decoratiuni, tehnica foto. Imi propusesem sa schimb chestiile de prin dulapuri si debarale cu tehnica foto: obiective, filtre, nu sa ma imbogatesc.  Dar n-am pus preturi mai mici de 35-40% din valoarea de piata. Nici n-am promovat contra-cost anunturile. Aici a fost greseala. Am fost sunat de 10 ori, probabil, si de fiecare data, erau cei mai prosti oameni din lume sau oameni care credeau ca pot negocia de la 1.500 de lei la 300. Pe bune, frate? Crezi ca am furat chestiile astea, sau ce?

Concluzia mea, dupa doua luni de vanzari pe olx? Nu e pe bune. E un produs inferior okazii.ro. E un site pentru cei care vand in scarba, sa-si goleasca casa, sau pentru hoti dispusi sa scape de marfa la preturi de fuga. Daca ceri, pe olx, 50 de lei pe un filtru de cafea de 200 de lei, mori cu el de gat. Cu 10 lei il dai. Cumva, olx.ro a creat cumparatorilor iluzia ca sunt niste genii ale negocierii si ca cei care vand sunt niste dobitoci traiti in padure, dispusi sa vanda diamante cu doi lei.

Sunt profund dezamagit. Vedeam olx ca pe un proiect gigantic, facut de profesionisti, nu un site oarecare de anunturi. La ce bani au bagat proprietarii in site, ma asteptam sa vad macar un mecanism de evaluare automata a produselor. Un softulet care sa identifice anunturile cu "vanzare iPhone 5" care s-au inchis cu o vanzare, sa faca o medie ponderata a preturilor  afisate si sa recomande un pret. Si sa negociezi acolo, cu un plus/minus de 25%, scapand astfel de cretinii care se vad in Las Vegas, la pawnshop.

Sunt si alte hibe. Nu ai multe piedici in a vinde ceva ilegal, cum ar fi o lampa nazista din piele de om. Si e pacat ca, la cat de mare e intreprinderea, nu se gaseste un buget nici pentru un soft util, nici pentru doi-trei operatori smart, care sa filtreze mizeriile.

Sigur, proprietarii olx.ro fac niste bani. Daca din cele 3,4 milioane de anunturi de pe site, doar 0,1% sunt promovate de vanzatori cu anunturi platite, tot se incaseaza 200.000 de euro lunar. Si pun pariu ca sunt mai multe de 0,1%. Dar asta, chiar daca aduce bani, e o abordare simplista, de exit oricand, si care mie, in calitate de vanzator de buna credinta, nu mi-a folosit la nimic. Pe bune, n-as fi avut nici o problema sa achit un comision, la o tranzactie facuta prin ei. Sa promovez insa o vanzare, fara sa stiu cine vede anuntul, nu mi se pare fezabil.

Inchei scriiind cele mai fabuloase dialoguri pe care le-am avut in viata mea. Pe bune, am fost sunat de niste proooooosti... Profesionisti, nu ce va imaginati! D-aia pur-sange, care n-au avut destul oxigen la nastere... Multumesc, olx, pentru ei, baietii sunt demni sa apara intr-o carte, nu doar aici...

prostul nr. unu:

  • - Alo, salut, ma intereseaza si pe mine cum se instaleaza Windows 8..
  • - Si ce, ai gasit un anunt cu numarul meu, in care spunea ca instalez Windows 8?
  • - Aaaa, da. Sau nu... Nu mai stiu... Ai un anunt, cu ceva de vanzare? Laptopuri? 
  • - Nu, n-am. Pa.
  • - Staaaaai. Stai un pic in telefon...
  • - Ia spune!
  • - N-ai cumva idee cum se instaleaza Windows 8? Nu ma descurc deloc!

prostul nr. doi:

  • - Ia zi, fratioare, cat e tableta aia Samsung?
  • - Pai scrie pe site cat e...
  • - Scrie, scrie, da, dar eu te intrebam cat costa...
  • - Pai costa cat scrie...
  • - Sa mori tu ca o dai cu cat scrie? Fratioare, nu suntem la magazin!
  • - Nu suntem, de-aia e 150 de lei, in loc de 500!
  • - Fratioare, nu-ti dau 150 de lei. 50, maxim!
  • - Ok. Si pentru diferenta pana la 150 trimiti si o tipa sa mi-o suga? Sau mi-o sugi tu, cand ne vedem?
  • - Ce caterinca esti, sa mor io! Pe bune, hai ca-ti dau 65 de lei pe tableta! Ce zici?
  • - Ce sa zic? Mori...

comentezi? fa-o aici.

© 2023 Bogdan Stoica