aparat de facut mucenici aparat de facut mucenici © bogdan stoica

ce lipseste din stirile cu romanii omorati prin spitale

Cand intr-un spital din Romania moare un copil, sau o batrana, stirea nu e completa. Aud stirea, vad sincronul cu ruda indurerata, vad ilustratia cu mizeria din spital si mai inca un sincron la final, cu reprezentantului spitalului care "promite o ancheta".

Si atat.

Nu vad scuzele, frate! Unde sunt scuzele?

De ce nu schimba directorul ala de spital propozitia "vom demara o ancheta" cu fraza "vom demara o ancheta si folosesc aceasta ocazie pentru a-mi prezenta condoleantele, in numele spitalului pe care il conduc, familiei care a trecut prin aceasta tragedie"Ar trebui sa-i vina pe buze natural, ca atunci cand esti la lift, cineva iti tine usa, si tu spui "multumesc".

Chiar nu mai simtiti nimic, doctorilor?  

Parca vad cum o sa inceapa sa curga valul de injuraturi. Iar ma bag unde nu ma pricep, nu?

Da, stiu, domeniul medical e subfinantat. Nu e vina medicilor, desi medicii ar putea schimba asta. Va mai aduceti aminte cum isi pastrau minerii salarizarea de top? Punand presiune pe guvernanti. Avem ceva mai multi medici decat mineri acum, si nu vad un protest de strada serios, desi pun pariu ca pancartele ar fi ceva mai interesant de citit. 

Da, stiu si ca se fura din Sanatate. Se fura de la importatorul de medicamente pana la asistenta care intra in magazie sa ia niste fese sterile. Dar nu s-ar putea fura daca oamenii din sistem n-ar face-o sau n-ar tacea complice cand fura altii. Daca ar fi dupa mine, as face un DNA dedicat domeniului medical, atat de profunda este coruptia si de binecunoscuta de toti. Iar cu banii economisiti din ciordeala s-ar putea da acele salarii decente, dorite deopotriva si de doctori si de pacientii satui sa dea spaga. 

Da, stiu si ca medicii si asistentii medicali n-au nici o vina cand moare un om in spital. Niciodata! Nu stiu nici un caz de malpraxis demonstrat, in 2015. Cum naiba se intampla, dar numai medici competenti si dedicati avem. Medicii neglijenti, betivi, spagari, semidocti - au plecat toti sa lucreze in Anglia si Germania. Ma si mir ca-i angajeaza aia si ne lasa pe noi sa pastram elita....

Imi cer scuze ca am scris "semidocti", trebuia sa folosesc "semi-analfabeti". Mi-a povestit un amic cum dau studentii cu bani cate doua mii de euro pe un examen si trec prin facultatea de Medicina ca Iohannis printr-o multime vesela. O parte dintre acesti analfabeti ai sanatatii sunt deja la post, se fac de ras in fiecare zi. Alta parte - sta sa vina peste noi. Sa vezi medicina, in cinci-sase ani, in Romania! N-o sa mai scapi nici de-o raceala fara sa ti se taie macar un picior...

Ma rog.... Divaghez. Revin: cereti-va, bai doctorilor, scuze! Stiu ca nimeni nu va lauda cand faceti minuni, dar nu vad de ce n-ati fi voi un exemplu, cerandu-va iertare cand gresiti grav. Hai ca la batrani nu e neaparata nevoie, ridicatul din umeri "n-a mai avut zile" e mai potrivit. Dar cand moare un copil de 7 ani, diagnosticat gresit cu o simpla durere de burta, merita sa spuneti macar "imi pare rau". Nu?

Sau e prea mult? 

comentezi? fa-o AICI.

© 2023 Bogdan Stoica