fire - romania, ploiesti fire - romania, ploiesti © bogdan stoica

Vrei jurnalisti misto si o presa puternica? Apasa, prostule, pe bannere!

M-a sunat un tip, acum vreo trei zile. Ca ne stim din anii 90, ca mi-a urmarit parcursul... Si ca are si el o problema cu niste vecini, si s-a gandit la mine, sa-mi dea un subiect de presa. 

Nu i-am spus "marș, ma!", asa cum merita, pentru ca imi aduc aminte de el ca de un tip ok. I-am spus doar ca nu ma mai intereseaza necazurile personale ale oamenilor care ma citesc pentru ca asta mi-a adus numai neplaceri si i-am recomandat sa abordeze cu incredere autoritatile statului. I-am spus sa ma mai sune doar daca isi prinde urechile in promovarea unei afaceri sau daca are nevoie de fotografii profesionale. 

Cred ca s-a suparat un pic. A mormait ceva despre calitatea jurnaliștilor, nu mai retin... Nu ma intereseaza parerea lui, fuck it...

Amicul meu, ca si multi altii dintre voi, a renuntat sa mai cumpere ziare de la chioșc, pentru ca le citeste gratis pe net. I se pare atat de normal incat nici n-ai cu cine sa porti o discutie despre cum mama dracului poți primi ceva gratis, in vremurile noastre. Haios e ca atunci cand aude ca jurnalistii se vând pe doi sau douazeci de lei, amicul meu este extrem de vocal. Crede sincer ca jurnalistii trebuie sa traiasca cu apa si aer. Zici ca jurnalistii n-au facturi, credite, copilul la meditatie...

De-aia este un bou acest amic de-al meu. Sunteti, sigur, si voi, la fel de boi, daca va imaginati ca e ok sa primiti cu titlu gratuit continut jurnalistic de calitate. Conținutul ăla a costat bani, si e normal ca jurnalistul sa vrea sa si-i recupere, plus un minim profit, ca sa-i rămână și lui de-o înghețată. 

"Da, dar jurnalistul are publicitate pe site", o sa ricanati, nervosi ca va fac prosti. Si ati dat vreodata click pe un banner d-ala de publicitate? Nu cumva aveti setat browserul sa va blocheze reclamele? Cum credeti voi ca au ajuns jurnalistii sa stea capră in fața politicienilor? Credeti ca daca o redactie ar avea bani de salarii si de documentări lungi si costisitoare, ar mai tolera vreun personaj d-asta cretin in preajmă, care să le dea salariile? De ce pula mea credeți că am lăsat eu baltă meseria pe care o făceam foarte-foarte bine? De prea mulți bani?

Dupa aproape 20 de ani de jurnalism si jurnalizm, imi permit sa fac o profeție: continuați sa cautati conținut jurnalistic gratuit sau refuzați in continuare sa accesati reclamele aferente acelui continut si veti vedea cum presa aia care vă rezolva problemele va dispărea. Este pur si simplu nesustenabil sa mai faci anchete de presa:

  • - e foarte scump sa le documentezi cat sa scrii fara sa gresesti si sa nu risti sa te lase fara casă un avocat d-ala platit cu 200 de euro pe ora:
  • - anchetele de presa, desi vizeaza confortul public sau situatii dramatice, se citesc mai putin decat pizdareala mondena, deci nu produc un impact real in societate; 
  • - jurnalistii nu beneficiaza de nici fel de sprijin din partea cititorilor, care nu sunt deloc interesati sa sustina entitatea aia de presa care le-a preluat cazul si l-a impus autoritatilor, spre rezolvare. 

Nu mai citi doar linkurile pe care le vezi la alții pe Facebook, ci pe alea care se refera la comunitatea ta. Apasa pe reclamele de pe site-ul care te-a ajutat cu ceva, si, cand vezi ceva ok pe acolo, cumpara. Si nu te uita asa socat la mine ca-ti propun asa ceva: daca iti iei Bergenbier cand joaca nationala, daca iti cumperi Dorna pentru ca da bani la #SalvatiCopii, daca ai ajuns sa gusti coniacul Unirea pentru ca ti-a placut foarte tare de Dorel,  nu vad de ce n-ai face fix acelasi lucru pentru cei care te ajuta cand tie ti-e frica sa te pui de-a curmezisul sistemului. Sau n-o face. Boule!

p u b l i c i t a t e

© 2023 Bogdan Stoica