Ce să faci neapărat în 2016 © bogdan stoica

Ce să faci neapărat în 2016

  • "Cum adică, vrei toate salariile? Toate?! Toți angajații?!"
  • "Da. Toate. Nume, prenume, salariul net pe ultima lună."
  • "Nu se poate. Unde ai mai pomenit tu așa ceva, că eu trebuie să-ți spun salariile?"
  • "În lege. Și dacă nu mi le dați, vă dau în judecată".
  • "Băi Bogdane, hai să fim rezonabili, tu-ți dai seama ce tărăboi iese? Păi nici angajații nu știu ce salarii au colegii lor. Ne bagi în căcat grav de tot...."
  • "Sunt foarte rezonabil, nu-ți cer decât salariile. Vrei să cer și cheltuielile cu deplasările în străinătate pe ultimii 4 ani?"
  • "..."

Mi le-a trimis.  Iar articolul ăla a explodat, pur și simplu. Omul meu, deși era un ciuri-buri anonim, într-o entitate cvasi-falimentară, câștiga atunci de douăzeci de ori mai mult decât președintele României. Un șofer lua vreo mie de euro, în banii de azi. Existau patru persoane angajate ca secretară, iar la juridic erau 19 oameni, ca într-o firmă de avocatură. A fost fun. 

Ce-am făcut eu atunci poate face oricine, fie că e ziarist sau nu. Există o lege, a accesului la informații publice, valabilă pentru fiecare posesor de carte de identitate din țara asta. Poți să afli, printr-un simplu email, invocand această lege, și cât e de mare factura de telefon a președintelui României pe fiecare lună în parte. Orice nu e secret de stat, secret de serviciu sau informație confidențială, îți poate veni pe email.

De ce e important să te folosești de dreptul ăsta? Păi, ia gândește-te la terenul ăla de fotbal făcut în pantă. La sala de sport din satul fără școală și fără copii. La platanii de 3.000 de lei bucata din parcuri. La mașinile luxoase pe care le vezi în toate instituțiile. Punem pariu că ar fi fost mai puține sau deloc, dacă autoritățile alea ar fi primit niște emailuri de tipul ăsta, de la tine?

Anul ăsta fă măcar o cerere pe baza legii 544. Cere grădiniței din cartier să-ți spună cît cheltuie pe catering sau primăriei cât s-a cheltuit cu toaletarea copacului din fața blocului. Cere ceva, orice, cât să știe că existi și că te interesează.

Află totul despre cum se face o astfel de cerere și cum să afli orice despre banii publici cheltuiți în România, de aici: LINK.

NOTA: Referitor la cererea privind salariile - Între timp, unii bugetari s-au șmecherit, și acum îți vor spune că nu-ți pot oferi o listă de tip nume/salariu net, pentru că legea interzice difuzarea informațiilor personale, cum ar fi câștigurile salariale ale unei persoane. Și pentru băieții ăștia există o soluție: faci trei cereri, nu una.

  • a. o listă funcție / salariu net plătit în ultima lună, gen "referent 3/1.700 lei":
  • b. lista angajaților, de tip nume prenume / funcție;
  • c. organigrama instituției.

Pui tu cap la cap informațiile și ajungi tot acolo... :)

Pe baza unor idei la fel de cretine, dar din alt registru, am scris și asta. Have fun cu ea. 

Mai multe din această categorie: « Acasa la Liviu Luca Cora - workshop »
© 2023 Bogdan Stoica