Ce n-a înțeles Tudor Chirilă din scandalul Antenelor

Nimeni nu joacă cinstit în cazul Antenelor. Nici managementul trustului, nici autoritățile. Pe Iohannis îl scuz pentru că e afon, el oricum n-a înțeles nimic și joacă cinstit doar accidental.

Deeeci:

Postul a primit somație de evacuare voluntară în cinci zile. Nu evacuare forțată. Cum bine zice un prieten, avocat, cu creierii la el, nu-i dă nimeni afară vineri pe anteniști din sediu. Urmează proceduri de evacuare forțață, care durează trei luni. Trei luni, da? Adică: nu vineri, nu în martie, nu în aprilie, ci în mai. Atunci se pune punct.

Din perspectiva asta, Mihai Gâdea a condus mizerabil propaganda pe tv. A lăsat să se creadă că jurnaliștii nu vor mai intre de vineri în sediu și că sculele vor fi smulse din prize și aruncate în stradă. De ce-a făcut-o? Nu știu, dar pot să vă spun de ce aș fi făcut-o eu: 1. să izolez, în publicul meu obișnuit, un nucleu dur, cu care să ies în stradă fără costuri; 2. ratingul a crescut până la cer pe fondul apocalipsei invocate de Gâdea, cred că toate Antenele au vândut publicitate de aproape un milion de euro, doar săptămâna asta.

Pe de altă parte, ANAF trebuie să explice de ce insistă să evacueze Antenele dintr-un sediu pe care, dacă statul îl scoate la vânzare, este obligat să-l oferteze prima oară fix antenelor. Da, trustul Intact a obținut în instanță un "drept de preempțiune" (google it) pe clădirea aia. E o chestiune de bun simț: dacă vreau să vând un tricou pe care-l porți, și sunt obligat să încerc să ți-l vând întâi ție, de ce te-aș mai obliga să te dezbraci de el? Dacă scopul chiar este recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, ANAF trebuia să urgenteze procedurile de valorificare a sediului Antenelor și să facă rapid o ofertă Intact: "Băi băieți, cumpărați sediul sau vă cărați de-aici?". Aia era procedura corectă și legală, nu ce se face acum.

Trist e că a mai apărut un jucător: publicul bucuros că dispar antenele. De parcă Antena 1, Antena 3, Euforia, Zu și Antena Stars înseamnă doar Gâdea, Badea, Tudor, Dana Grecu și alți antipatici. Fals. Acolo lucrează sute de oameni foarte mișto, de la electricieni la șoferi, plus niște ziariști foarte buni. Știu că v-ați obișnuit să credeți că anteniștii sunt niște oameni răi și mincinoși, al căror rost pe pământ e să se închine invers la Dan Voiculescu și să apere corupții. Greșit. Jurnalistul din Antene se duce pe teren și face știri, ca orice alt jurnalist. O parte din ele intră pe post, o parte nu, conform intereselor directorilor și proprietarilor. O parte din cele care intră pe post sunt alterate, din aceleași motive. Nu există băsiști și antibăsiști printre jurnaliștii din redacțiile Antenelor, așa cum nu sunt nici în alte posturi tv. Ziaristii sunt oameni normali, dacă-i angajezi la B1 o să facă fix același lucru, doar că alte persoane o să le "cearnă" munca, de-o să ziceți că-s iohaniști. Cine-s persoanele astea, cu ciurul manipulator in mana? E, uite, asta e o intrebare buna....

Din categoria "public" îl salut, cu această ocazie, și pe Tudor Chirilă, care a scris azi faimoasa frază "trebuie să fii prost sau angajat Antena 3 încât să nu recunoști/realizezi că ANAF a procedat absolut legal în chestiunea recuperării". Nu, nene, n-a acționat legal (vezi mai sus). Și, dragă Tudor, știu o droaie de artiști mult mai proști decât jurnaliștii din Antene. De fapt, dacă e să facă cineva un studiu, o să afli și tu că, în medie, un cântăreț n-a citit cât a scris un jurnalist și nu ține minte cât a uitat un reporter. Dar, ca să nu obosești căutând rima aiurea, o s-o spun altfel: "trebuie să fii prost sau Tudor Chirilă încât să nu recunoști/realizezi că dincolo de scandalul Antenelor este o miză mai mare"

Ca să vedeți miza, vă rog să reduceți tot scandalul ăsta doar la fapte. 

  • 1. Aflat pe făraș, Gelu Diaconu, fost director al ANAF, semnează, după un an și jumătate de inacțiune, decizia de evacuare voluntară a Antenelor, după care pleacă acasă, lăsând bomba amorsată.
  • 2. Gâdea reacționează, începe manipularea, și în doar 48 de ore, premierul si presedintele devin din apărătorii democrației niște nenorociți care vor să sugrume presa, iar Liviu Dragnea și PSD cei mai mari apărători ai libertății de exprimare.
  • 3. In alte 24 de ore, Ciolos, care a luat apărarea ANAF, e făcut muci chiar de Iohannis, care dă un mesaj apropiat de cel al lui Dragnea după care începe să scadă în popularitate, pentru prima oară de la alegerea sa.

 

Cine a detonat bomba din chiloții lui Iohannis? Omul PSD. Cine profită mediatic? Tot PSD.

 

 

Nu vede nimeni că Dragnea a îmbrâncit o babă în gârlă ca să o salveze de la înec?  

 

 

NOTE:

  1. Liviu Dragnea e mustăciosul ăla din stânga imaginii, care-i ținea punga lui Ponta când mânca floricele. Un fel de sclav modern....
  2. Nu consum Mihai Gâdea. Din perspectiva mea, prin prestațiile lui manipulatoare până la penibil, Gâdea face un rău imens profesioniștilor din Antene.
  3. Nu mai ascult Tudor Chirilă din 2013, când l-am văzut la Pro TV cu Vali Vijelie, deși tocmai scrisese pe blog că manelele sunt un pericol. 

Nu e niciodată ce pare a fi. Miza nu e niciodată la vedere. Actorii nu sunt niciodată cei de pe scenă.

UPDATE:  "Vineri, incepand cu ora 12.00, a avut loc la o intalnire a sefului ANAF cu reprezentanti ai trustului Intact. In cadrul discutiei, au fost prezentate stadiul procedurii de valorificare a imobilelor potrivit sentintei definitive si continuarea procesului de validare a executarii acesteia. In conformitate cu OG. 14/2007 si in cadrul procedurii de valorificare a imobilelor, ANAF va incepe demersurile pentru scoaterea la licitatie a bunurilor confiscate".

© 2023 Bogdan Stoica