iar s-a așezat prost fotograful lui Iohannis

Uitați-vă un pic la fotografia asta. Vedeți cei trei cameramani din fundal, cu luminile pornite pe camere? Aveți idee de ce s-au dus tocmai acolo, și n-au stat și ei, în buza contactului dintre principesa Margareta și președintele Iohannis? Cum naiba numai fotografului prezidențial i-a trecut prin cap să facă fotografia din unghiul ăsta?

Vă spun eu de ce: pentru că ăia trei sunt profesioniști, iar ăsta de la Cotroceni nu. Cei trei s-au gândit la compoziție, și au vrut un cadru complet, cu tot persoanele importante și cu catafalcul reginei Ana, care este fix motivul pentru care președintele României este acolo. Ăsta umblă după președinte ca un miel după oaie, fără să gândească.

Ești rău, poate ăia erau deja acolo, în spațiul dedicat media, iar ăsta a venit cu președintele și n-a avut timp să-și aleagă unghiul bun, o să spuneți. Ba avea, zic eu. Iar dacă nu avea, trebuia să-și dea blitzul mai tare, ca să compenseze umbra creată pe figurile celor doi de cele trei lumini. Sau, mai subtil, să se ridice un pic pe vârfuri, să se dea mai la stânga, și să convertească două din cele trei lumini în lumină de contur pentru capetele președintelui și principesei. Vă spun eu, fotografia ar fi fost la fel de subexpusă în zona fețelor, dar ar fi căpătat un pic de căldură. Ar fi sugerat mai bine atmosferă tristă din încăperea aia.

Eu fiind mai obraznic, l-aș fi rugat și pe aghiotantul ăla să se dea mai hacana până îmi iese din cadru. Că n-am venit acolo să-l pozez pe președinte cu cizmele și cu burta lui....

În final, că poate n-o fi știut omul: fratele meu, în fotografia oficială, instituțională, fundul unui om nu există. În cadrul tău se vede fundul principesei. Care nu e doar o persoană dintr-o fotografie oficială, ci și membră a unei familii regale. Lasă-i pe fotografii de la Cancan să-i pozeze fundul, tu fă, mereu când fotografiezi un om din spate, crop de la talie în sus, da? Plus că în cazul acestei fotografii, crop-ul era vital, o treime din imagine e doar podea, în pula mea....

p u b l i c i t a t e, că n-a plătit nici un mogul să mă iau de sasone...

© 2023 Bogdan Stoica