Ce-aș face cu Raiffeisen Bank dacă aș fi Mihai Gâdea: tot ce vreau

Ați văzut știrea aia, cum că Raiffeisen Bank consideră că poate comunica suficient cu demograficele care o interesează fără să difuzeze spoturi pe Antena3? Și? Ia gândiți-vă, ați văzut vreodată vreo imbecilitate de strategie mai mare? Raiffeisen Bank poate face orice, dar nu va putea niciodată să închidă Antena 3. În schimb, Antena 3 ar putea închide orice bancă din România. Chiar și Raiffeisen Bank, care este o bancă de Top5.

Eu, de exemplu, dacă aș fi șeful Antenei3, în locul ineptului de Gâdea (apropo, nu pricep ce caută un băiat care n-a făcut niciodată știri la conducerea unei televiziuni de știri), mi-aș chema jurnaliștii la o ședință și le-aș explica că măsura Raiffeisen Bank poate avea consecințe negative asupra salariilor lor, asupra cotei de motorină, asupra graficului de înnoire a camerelor video. Pentru că e doar o insultă. Da, poți face un mix de publicitate fără Antena3, dar să renunți la un furnizor ok, fără nici un motiv concret, dar insinuând în spațiul public că faci asta pentru comunitate, e doar un atac gratuit. Ori, la atacurile gratuite se răspunde, dacă nu vrei să lași impresia că ești un fraier. Și apoi i-aș ruga pe jurnaliști să înceapă o anchetă serioasă, care să genereze niște adevăruri despre Raiffeisen Bank. Doar adevăruri.

  • Adevărul despre spoturile publicitare ale Raiffeisen Bank, care prezintă avantaje exagerate, sau doar parțial adevărate. 
  • Adevărul despre comisioanele practicate de Raiffeisen Bank la diverse produse bancare. Sunt convins că la fiecare tip de comision există cel puțin o bancă care oferă un comision mai mic decât Raiffeisen Bank. 
  • Adevărul despre dobânzile Raiffeisen Bank, despre faptul că poți depune o sută de lei într-un cont și să ridici, după un timp, mai puțin de o sută de lei.
  • Aș spune în fiecare zi cum luptă Raiffeisen Bank, în justiție, împotriva legii dării în plată, poate singura lege anti-bănci din istoria României. Doar așa, din simpatie...
  • Aș chema în studio toate persoanele care s-au simțit păcălite de Raiffeisen Bank, fie că s-au împrumutat, fie că au depus bani la Raiffeisen Bank.
  • Aș scotoci la Curtea de Conturi și prin arhivele tuturor primăriilor din România care s-au împrumutat la Raiffeisen Bank, pentru a vedea cum s-au dat aceste credite pentru investiții administrației locale, cum s-a ofertat, cum s-au făcut tragerile, în ce condiții se face rambursarea. 
  • Aș verifica activitatea tuturor firmelor asociate Raiffeisen Bank, de la companii de leasing la cele de asigurări și cele care vând activele celor executați silit de bancă.
  • Aș inunda ANPC și ANAF cu cereri de informații publice pe tema fiecărei situații în care s-a constatat că la Raiffeisen Bank s-a încălcat legea.
  • Aș verifica dacă la Raiffeisen Bank există un sindicat, potrivit legii. Dacă există plângeri ale angajaților referitoare la metodele de angajare, de lucru și de concediere. Dacă există conflicte de muncă pe rolul instanțelor, cine le instrumentează și cine le judecă, dacă magistrații implicați au credite, sau neveste, sau copii angajați la Raiffeisen...
  • Aș lua la pas toate sucursalele Raiffeisen Bank din România pentru a vedea dacă au sisteme de alarmă/pază/incendiu omologate, dacă ușile au 92 de centimetri lățime, sau dacă pavajul de la intrare e prea alunecos pentru o bătrânică. Aș verifica inclusiv dacă și-au deszăpezit trotuarul, iarna, sau dacă oferă dușuri, doi litri de apă și program redus angajaților, vara.
  • Aș verifica ce politicieni au credite luate de la Raiffeisen Bank, când și în ce condiții le-au luat și care dintre ei a contribuit la legislația privind activitatea bancară în România.
  • Aș prezenta zilnic imagini cu sucursalele Raiffeisen Bank care nu au intrarea accesibilă persoanelor cu dizabilități.
  • Aș face mistery shopping.
  • Aș verifica de la cine a închiriat Raiffeisen Bank spațiile în care funcționează, de la cine cumpără mașinile și computerele, unde face service-ul la tehnologia din dotare etc. Mai știi, poate-s politicieni.....
  • Aș suna toți brokerii de carduri și credite Raiffeisen Bank, să verific dacă informează corect potențialii clienți.
  • Aș aranja să fiu sunat de la birourile de vânzări telefonice ale băncii, aș înregistra convorbirea și aș verifica cât adevăr e în ce spun băieții ăia ca să-mi fac un nenorocit de card.
  • Și, așa, la mișto, aș face un credit pe bune, numai ca să pot povesti cum sunt tratat la Raiffeisen Bank când întârzii cu ratele.

N-ar fi nevoie să mint, să dezinformez, să manipulez informația. Sigur voi găsi ceva nasol, pe care să-l pot difuza în heavy rotation, așa cum pot găsi despre orice bancă, pentru că în România nu există nici o bancă cu fundul la fel de curat ca obrazul. Și aș scrie periodic presei de business din Europa și headoffice-ului Raiffeisen Europa să le povestesc ce-am mai descoperit că face banca asta în România. Să știe și șefii băieților ăștia de aici, nu? Și presa aia grea care, când scrie de rău, te clatină un pic pe bursă...

Așa se procedează, în presă, când cineva te atacă deși nu i-ai făcut nimic, doar ca să servească intereselor altcuiva. Mă rog, așa se proceda când se făcea presă.... Știți ce este acum politicianul temut și influent care mi-a pus în cap, prin 2010, toate instituțiile statului, de la ANAF la Parchet? Este nimic. Crezând ca boul că îi critic munca de primar din motive politice, și nu pentru că asta am făcut cu toți primarii de dinaintea lui, mi-a făcut muci liniștea și veniturile. Nu a putut, însă, să mă oprească să scriu lucruri nasoale și adevărate despre el. Așa că întâi l-am "ajutat" să piardă alegerile locale, lucru deloc greu, tipul era și imbecil și hoț. La generale l-am căsăpit de abia s-a încropit de un mandat de pomanagiu, obținut prin redistribuire. Distrus imagologic, în 2016 a primit un frumos eject de la partid, iar la noul partid n-a mai câștigat un mandat de parlamentar. Acum este, cum spuneam, un zero. Și urmează să devină un minus, pentru că are două frumoase dosare penale la DNA, ambele pe subiecte despre care am scris, pe vremuri, până în cele mai mici detalii. Acum, nu știu, întreb și eu: ratarea lui în viață o fi din cauza mea? :)))))

Iar o bancă e mult mai expusă și mai vulnerabilă decât un fraier de politician. Pentru că e mai mare. Pentru că are mai multe reguli de respectat. Pentru că are concurenți la fel de mari și de tari ca ea, care se vor bucura de răul ei. Punem pariu pe o litră de muci că după o săptămână de știri negative cu Raiffeisen Bank, fix concurenții băncii, ăia care-i vor cota de piață, o să transmită Antenei3 care sunt punctele slabe secrete unde se poate lovi? Și Raiffeisen Bank ar simți direct în seif problema de imagine generată de Antena3, pentru că o bancă trăiește de pe urma reputației ei, fără ea toată lumea și-ar scoate banii de acolo și banca s-ar duce pe copcă....

Sigur, Gâdea n-are 20 de ani de presă de teren ca mine, ci 20 de ani de aer condiționat, fond de ten și reflectoare. N-are nici coaie să se ia de gât cu o corporație, el e specializat în atac sonor, nu argumentat, iar ca manager.... next time. Așa că un asemenea jihad de presă, desfășurat sub semnul adevărului, având ca scop interesul publicn-o să se întâmple niciodată, nici cu Raiffeisen, nici cu altă bancă din România, nici la Antena 3, nici la altă televiziune. Cum am mai zis, presa din România, ca forță care poate decima orice altă forță, a luat daună totală în ultimii ani, ce vedem acum e doar o mașină făcută din piese luate de la dezmembrări. Nimeni nu mai respectă presa, pentru că niciunul din cei care se pișă pe lege nu mai știe presa de frică, iar presa și-a pierdut puterea când a decis să facă jurnalism în șifonierul Danielei Crudu, căutând herpeși și chiloți purtați.

Ăsta este motivul real pentru care presa nu mai are audiență, și, implicit, ... 

...publicitate

© 2023 Bogdan Stoica