Lăsați Loft in pace, vă rog. Loft este bun.

DISCLAIMER: Acest text nu este publicitar; Loft, organizatii conexe Loft sau concurentii Loft n-au platit pentru aparitia lui. Nu este vorba nici despre vreun barter, nu m-am dus / nu ma voi duce in acel club la consumatii moca. Iar la consumatii platite nici atat, eu sunt genul care ar da 500 de lei pe o sticla de vin foarte bun numai daca tipa care vine cu sticla este foarte misto si mi-ar suge si pula. 

Ce se intampla cu Loft, zilele astea, era previzibil, daca nu cumva este etapa culegerii roadelor unei campanii de PR extrem de bine facute. Loft a devenit Sodoma si Gomora presei inca de acum vreo luna, cand au inceput stirile cu miile de oameni de pe lista de asteptare a clubului, care vor bratari de acces. Asta dupa ce se vandusera deja cateva mii. Si daca fenomenul Loft poate parea multora o chestie misterioasa, de neinteles, totul e de-a dreptul banal daca iti relaxezi un pic cortexul atacat de cliseele din presa si gandesti cu capul tau:

  • De ce vor bogatii sa fie vazuti in Loft? Pai unde ai vrea sa-si doreasca sa fie vazuti? In fata blocului, la un gratar intre vecini? In parcare la Cora? La Gura Diham?
  • De ce vor toti pustanii sa-si dea check-in in Loft? Pai unde ai vrea sa o faca? Ce poate fi mai atragator pentru un copilandru decat proximitatea unor teancuri de bani, masini de lux si femei frumoase?
  • De ce Loft, si nu alte cluburi, ce-are Loft asa special? N-are. Efectul a aparut fix pentru ca la Loft accesul depinde de posesia bratarii. E doar cliseul "serie limitata", care-ti sugereaza ca merita sa faci parte dintre "cei alesi". Bratari au si alte cluburi, dar nimeni n-a facut din ele un must cum a facut-o Loft.

Gandeste-te si ce e asa rau ca unii oameni se imbata in Loft? Cu ce e betia lor mai rea decat a ta? Doar pentru ca pe ei ii costa mai mult? De ce un tip plin de bani nu poate sa bea pana vomita, iar tu ai voie sa faci asta? De ce nu pricepi ca tu si un cocalar de bani gata sunteti egali in fata unei sticle de vin exact ca in fata urnei de vot? Cat despre banii care curg in valuri in Loft.... sa mor daca vad vreo problema in asta. Nu e vreo escrocherie la mijloc, clientii Loft chiar sunt mandri ca platesc pe o sticla de sampanie cat pe o masina, basca banii dati pe bratari (la cateva sute de lei bucata, nu e greu de calculat ca Loft Mamaia a incasat doar din bratari peste o suta de mii de euro si sambata, si duminica, si, cel mai probabil, o sa faca incasarile astea in fiecare seara de weekend din aceasta vara). 

Nu discut aici despre calitatea bauturii, despre cat de frumos e localul, cat de mare e adaosul comercial, cat din incasari sunt fiscalizate, ci doar despre succesul antreprenorial de la Loft. Ca asa e normal in business, sa nu faci fapte bune, ci bani. Cat priveste perspectiva etica, ce face ownerul de la Loft nu este mai scandalos decat ce face Raiffeisen Bank cu contractele sale de credit in franci elvetieni, sau ce-a facut Microsoft vanzand cate 3-4 licente de operare la fiecare computer din administratie. Asa ca toata atentia acordata acestui club de catre mass-media este pur si simplu gresita (ca sa nu-i zic bolsevica, sunt demonizati de-a valma oamenii cu bani), in timp ce in Romania exista entitati economice care fac muuult mai mult de o suta de mii de euro pe zi din afaceri neetice, netulburate de nimeni.

Plus ca eu cred ca Loft genereaza o droaie de efecte pozitive pentru tara asta:

  • Loft strange la un loc oameni destul de antipatici, care astfel nu mai polueaza cu prezenta lor locurile misto.
  • Loft ia bani multi din buzunarele acestor oameni naspa, iar impozitele pe prostie si pe grandomanie sunt binevenite intotdeauna.
  • Loft face o droaie de straini sa-si cheltuiasca banii aici, in hoteluri, carciumi si in pizde romanesti.
  • Loft face sa se vorbeasca despre Romania si pe alte teme decat coruptie si mecanisme publice penibile.
  • Fiscul nu reuseste sa ia banii persoanelor care ii obtin din afaceri ilegale. E, uite ca Loft reuseste!

Asa ca lasati Loft in pace, va rog. Loft este bun. Daca exista un cuvant care poate face ca Mamaia sa ia locul Ibizei, in mintea europenilor dornici sa-si sparga banii pe bautura si femei, cu toate avantajele care decurg din asta, cuvantul ala va fi "Loft", nu "Ministerul Turismului". Eu vreau chiar să-l felicit pe ownerul Loft pentru campania de PR din aceste zile. Să o faci şi pe mama să afle ce e Loft, fără ca tu să cheltuieşti un leu, ba dimpotrivă, încasând câteva sute de mii de euro de la Lotul Național de Cocalari si Lotul National de Boli Venerice, mi se pare foarte mişto.

ceva de amenajat loft-ul de acasa

ceva de citit in loft-ul de acasa.

 

© 2023 Bogdan Stoica