Au venit fetele cu targul. Targul de Bunatati si Dichisuri.

Au fost Zilele Ploiestiului. Cu concert, cu jocuri, cu terase, cu tarabe. Tarabele pulii, evident. Nu pricep nici mort cum se face cacatul ala de caiet de sarcini, de in fiecare an vin vanzatorii de camasi China, papusi China, papuci China, bratari China si mileuri China. De ce mortii ma-sii nu facem Zilele Comertului cu Produse Chinezesti, macar sa stim o treaba? Ma rog... Nervos dupa o singura tura printre tarabele pulii, am sunat-o pe Vera. "Cand mai faceti targ?". "Joi", a venit prompt raspunsul. M-am linistit si joi, la prima ora, am dat o tura. Fetele erau deja acolo.

tga06

Vera e prietena Gabrielei si le cunosc pe amandoua de pe cand nu se nascusera multi dintre cititorii mei. Vera era PR la o companie mare de comunicatii, iar Gabriela lucra in administratie. In 2012 le-am intalnit, impreuna, la una din primele editii ale Targului cu Bunatati si tin minte ca am cumparat atunci un pepene murat de-am scris pe blog... Am scris si in 2013, cand fetele m-au bagat intr-o criza vestimentara cu cea mai buna sunca mancata vreodata care n-a fost preparata si afumata de tata. De fapt, daca stau sa ma gandesc, cred ca am cumparat cate ceva de la fiecare editie a Targului cu Bunatati din Ploiesti (si de la cateva editii desfasurate la Campina, ca fiicei mele ii place mult orasul ala). Si am zis sa va spun si voua sa mergeti la targ. Asa, pe fata. Nu in calitate de bloggerul si influensarul vietii, ci in calitate de mancator autorizat de chestii bune si detestator autorizat de alimente de magazin.

Nu stiu voi, dar eu ma simt otravit si in Mega, si in Carrefour, si in Cora si in Lid. Nu mananc mezelurile, nu suport branza, rar gasesc smantana care-mi place, rosiile n-au gust, ardeiul nu ustura, carnea pocneste in tigaie de zici ca e din plastic... Daca as putea, m-as lasa infiat de niste tarani, numai sa-mi trimita mancare cu gust din gradina si din bucataria lor. Cum asa ceva nu se poate, am ajuns sa vanez tot timpul prin magazinele si targurile de producatori. Si sa vezi chestie: cateodata, muia pe care mi-am luat-o a fost egala sau mai mare cu cea din magazine. Acum sunt deja satul de taranii care vand fructe cumparate de la Metro, de tiganii care aduc branza de la bulgari, isi pun un clop pe cap si se dau oieri din Marginimea Sibiului, de falsii macelari cu sunca si pastrama cumparate de la Selgros sau de mizerabilii care pun niste prafuri peste 15 kile de carne si fac 60 de kilograme de carne tocata (cifrele sunt pe bune, o sa revin).

Nu mi-am luat niciodata teapa la Targul cu Bunatati si Dichisuri. Niciodata, da?

tga16

Stiu ca si alte firme fac targuri in fata Halelor Centrale din Ploiesti. Tot cu "producatori" si cu "traditional" in coada. Fugiti, daca nu vedeti ca scrie pe undeva, pe vreun panou, "Targul cu Bunatati". Repet: va spun asta in calitate de consumator, nu de scriitor citit de multi. N-am facut-o niciodata pe jurnalistul cu javrele alea care vand false produse traditionale, desi ma tenteaza s-o fac. In schimb, am ales sa le promovez pe fetele astea misto, care organizeaza targul asta misto. 

tga02

tga00

"Noi lucram cu oameni foarte simpli. Foarte. Noi ii convingem sa vina cu produsele, noi le obtinem toate avizele si tot noi avem grija de ei. Am avut o data un cioban, venit cu niste branza. Mi-a zis ca are unde sa doarma si l-am gasit dormind pe iarba, in parc, complet relaxat. Evident ca nu stia ca nu ai voie sa dormi asa, in orase. Bine ca l-am gasit eu si nu politia, ca ii dadeau o amenda pentru vagabondaj, pe care, probabil, as fi platit-o tot eu, sa nu-l pierd".

tga01

tga03

Asta e Vera. Nu ma mir deloc ca imi povesteste acest episod, isi cumpara de fiecare data cantitati mari de branza. Gabriela, in schimb, ca o vegetariana ce este, e pasionata de zacusca. Prietene din facultate. Vera are studii de Drept si 15 ani de PR in spate. Gabriela a terminat Administratie Publica si a condus diverse entitati dedicate IMM-urilor. Satule sa le faca altii programul, au luat-o pe cont propriu. Prima editie a Targului cu Bunatati a avut loc pe 1 aprilie, fetele rad si acum cand isi aduc aminte ce "destepte" au fost. Pana acum, au facut cateva zeci de editii ale acestei adunari de producatori autentici. La Breaza, Buzau, Campina, Ploiesti si Sinaia. Asta desi nu le-a fost usor. Autoritatile nu le sprijina mereu, in sensul ca nu le spun din timp daca le pot da spatiul public dorit, sau le ofera acelasi teritoriu unde au venit si niste falsi producatori, iar locul ala capata o faima proasta. Au avut probleme si cu participantii, pentru ca atrasi de brand au venit si unii d-aia, pusi pe inselat sau pe vandut cacaturi din China. "Acum, insa, am ajuns in faza in care toti se stiu cu toti, noi doua ii stim pe toti si oferim cumparatorilor numai produse autentice. N-am mai dat pe nimeni afara din Targ de cativa ani", povesteste Vera. 

tga04

tga07

tga08

tga09

 

Cine/ce vinde la Ploiesti, anul asta, la Targul cu Bunatati:

  • baietii cu magiunurile si dulceturile de Topoloveni
  • nea Bangala de la Fundata, faimosul, ala care a primit premiul pentru Produsele Traditionale ale Anului 2014 (cumparat!)
  • un nene-macelar de la Arges, care vine si cu produse din carne, dar si cu miere din stupina proprie (cumparat!)
  • niste super-orientati, celebri si ei pe net, care fac doar baclava 
  • un alt producator de branzeturi, tatal unui preot faimos din Bistrita (cumparat!)
  • firma aia de ceaiuri sanatoase, de la Bacau, am uitat cum ii zice (cumparat, pentru mama)
  • bijuterii facute manual din portelan cu aur si argint coloidal (cumparat una bucata inimoara, pentru o amica disperata dupa inimioare, si revin cu M, sa-si aleaga ceva)

tga10

tga11

tga12

tga14

Sa va luati si copiii, ca fetele au dat-o in diverse. Mai exact, in ateliere de handmade, magneti, quiling. Pentru copii. Moca, sub sloganul "fara tableta, telefon si calculator". Eu va recomand ziua de sambata, cand atelierele se tin nostop, de la 10.00 la 15.00, cate o jumatate de ora. Copiii o sa faca lumanarele, decoratiuni din hartie, ciucuri traditionali, bratari la gherghef si o sa plece cu ele acasa. Moca, cum ziceam.

tga15

Pe facebook, Vera si Gabriela pot fi gasite aici. Targul cu Bunatati si Dichisuri va fi deschis de joi 25 mai pana sambata 27 mai in parcul din fata Halelor Centrale. Sa va duceti, da? Sfatul e valabil si pentru bucuresteni, ca mancare mai de plastic ca la Bucuresti n-am vazut niciodata...

#fuckcarrefourcoralidlkauflandprofibillapennyauchan

© 2023 Bogdan Stoica