de ce tace presa pe Declaratia 600?

Eu mi-am facut socotelile. Am un target. Trebuie sa incasez, din drepturile de autor pentru cartile pe care le-am scris si vandut in 2017, circa 40.000 de lei. Din suma asta o sa platesc taxe, contributii si alte cacaturi, raman cu 22.000 de lei curat, adica peste baremul lu' domnu' Misa, deci va trebui sa-i mai achit inca opt mii de lei, conform Declaratiei 600. Nu vreau, dar asa vrea domnu' Misa, ministrul de Finante al Romaniei. Zice ca o sa incasez, in 2019, drepturi de autor de inca 22.000 de lei si nu va mai trebui sa-i mai dau cei 8.000 de lei si anul viitor.

Ca sa incasez 22.000 de lei, in 2019, trebuie sa am iar drepturi de autor de incasat de circa 40.000 de lei. Ca sa ajung la suma aia, anul asta trebuie sa scriu si sa vand minim 15.000 de carti. Nu ma intrebati ce carti, ca inca nu le-am scris. Da' domnu' Misa stie sigur si ca o sa le scriu, si ca o sa le vand, ca altfel nu mi-ar fi cerut in in avans cei 8.000 de lei. Ii multumesc pentru incredere, e ceva cand domnu' Misa te vede ca pe un autor de viitor. Da' nu stiu de ce, nu ma pot baza doar pe parerea lui....

Si eu sunt un caz fericit, ca am si alte surse de venit. Sunt curios ce-o sa faca jurnalistii. Toti sunt platiti pe drepturi de autor si aproape toti, incaseaza, anual, mai mult de 22.000 de lei, adica 1900 de lei lunar. In presa centrala, un asemenea salariu e banal. De-aia, ma asteptam ca jurnalistii sa faca presiuni peste presiuni. Sa vad numai stiri nasoale despre ANAF, Finante, domnu' Misa, pana se satura astia de la PSD si renunta la tampenia declaratiei 600. Dar jurnalistii n-o fac. De ce?

Indraznesc trei explicatii:

  • cenzura din redactie. Daca seful statiei tv, postului radio, ziarului sau site-ului de stiri unde lucreaza jurnalistii n-a pus tema asta la temele zilei, jurnalistii nu se vor apuca de ea. Nu au voie. 
  • coruptia din redactie. Daca jurnalistii iau pe drepturi de autor doar o suma oarecare de bani, restul venind din combinatii obscure (mai stiti cand zicea Vanghelie ca la un post tv se duceau banii de salarii cu geanta?), e logic de ce pe jurnalisti ii doare la basca de declaratia 600.
  • sunt eu intr-o eroare. Exista si posibilitatea ca 99% dintre jurnalisti sa fie angajati cu carte de munca si platiti ca atare, in regie si in acord, fara nici un contract de drepturi de autor. Sincer, eu nu cred in varianta asta, am scris-o doar sa fie...

 

 Volumul 3 din Tipul din filme nu exista, este disponibil, din 9 februarie, pe site-ul Editurii Univers. Ai linkuri de comanda pentru toate cartile mele mai jos:

w1w2w3 w5w4w6  

 Pachete-Cadou, numa' bune de dat tipelor misto de Valentine's Day, Dragobete, 1 Martie si 8 Martie. 

pachetul 1, dedicat celor care au deja unele din cartile mele - link

pachetul 2, dedicat celor nu au auzit inca de seria "Tipul din filme..." link

pachetul 3, dedicat celor care nici n-au auzit, vreodata, de mine: link
© 2023 Bogdan Stoica