zece lucruri pe care nu le stii despre Deva www.servuspress.ro

zece lucruri pe care nu le stii despre Deva

Am fost la Deva, la o nunta (casa de piatra, Cris&Sebi). N-o sa va povestesc cum a fost (a fost bine), pentru ca eu nu-s tocmai in/din acest target. O sa va povestesc despre Deva. Pana mea, la nunta am stat opt ore, iar in Deva de trei ori mai mult. 

Deva ar putea trai din turism, ca Sinaia, pentru ca e mai misto decat Sinaia. Dar nu acum, ci in vreo 5 ani, pentru ca:

unu - cetatea aia fabuloasa, care domina orasul, nu e accesibila cu usurinta. Exista un drum de acces cu masina, dar neasfaltat si cu pantele cam aiurea, iar telecabina era stricata de ceva vreme. 

doi - lipseste industria locala de suveniruri, numai rahaturi din China vezi la tarabe, asta desi in zona se poarta niste ii de innebunesc femeile, se face o ceramica absolut spectaculoasa si exista o traditie sanatoasa in sculptura in lemn. 

trei - taximetristii nu-s vreo lumina. Primul meu ghid a zis "nu stiu ce e aia" ori de cate ori treceam pe langa o cladire misto. Si pe urma m-a dus la un local "traditional", unde face el botezul copilului, dar unde peste friptura se punea sos japonez

patru - taxiurile sunt vechi, rablagite. Eu m-am simtit grozav cu taximetristul-rocker, care asculta seek and destroy, dar altii s-ar teme sa se urce in masina careia frana de mana nu-i mai tine deloc. Primul baiat care ia zece Loganuri noi cu aer conditionat, imbraca soferii in tricouri I Love Deva si face o firma de taximetrie da lovitura. 

cinci - localurile sunt putine, iar bucataria locala, desi misto, e cvasi-inexistenta, e mai degraba plin de pizza si de alte cacaturi "moderne" decat de ceea ce ar cauta un turist atras de cultura daco-romana si de vestigiile medievale.

sase - orasul are nevoie de o harta turistica, altfel incerci sa intri in sediul Consiliului Judetean, o cladire veche absolut superba, reabilitata pe fonduri europene. Pacat ca un imbecil i-a umplut fatada cu cabluri si aparate de aer conditionat...

Pe de alta parte:

sapte - Deva e foarte cool ca destinatie turistica. E mai aproape decat crezi. Daca scapi cu creierii nezdrentuiti de puzderia de sate in care se merge cu 50, 40 si chiar 30 la ora dintre Brasov si Sibiu, pe urma te urci frumos pe autostrada si mergi tu-tu pana la Deva. Aer curat, pante line, podgorii si livezi.... Zona periurbana a orasului te face sa-ti spui "vreau o casa mica-mica cu o curte mare-mare aici". Nunta de care aminteam s-a tinut la Conacul Archia, un loc facut in asa fel incat orice tipa ajunsa aici va dori sa se marite. 

opt - daca iti cauti cazare, iti recomand locul in care am stat eu: Villa Paradis, o pensiune cocheta dintr-un cartier de blocuri, dar facuta in asa fel incat si camerele si terasa ofera linistea si intimitatea pe care in alte locuri, aparent izolate, nu le-am avut. 

noua - Deva e un oras mai frumos decat stii. Se vede ca primaria n-are un buget consistent, dar orasul e curat si plin de verdeata. Are si un fel de centru vechi, adica o zona pietonala, plina de terase si de muzica live.

zece - orasul mi s-a parut safe. Poti sa te plimbi linistit, tarziu in noapte, pe oriunde, fara sa te bage vreun cocalar in seama sau sa te muste vreun caine. Miroase a flori la tot pasul si undeva, pe o strada, daca ai noroc, iti iese in cale un arici, sa te salute. Cica poarta noroc. 

M-as mai duce la Deva? Categoric da. 

*************
vineri, 1 iunie, ma gasiti la Bookfest, la standul Editurii Univers. Il iau si pe nemernicul de Ghena, poate-l pierd naibii si scap de el, ca in lipsa mea a ros si cablul coolerului de la laptop....


w1w2w3 w5w4w6 w00
 
 
© 2019 Bogdan Stoica