cat castiga un (inutil de) europarlamentar

Unul n-a fost ok, bai! Unul! Monica Macovei si Cristian Preda au actionat numai impotriva Romaniei, iar ceilalti au facut paienjeni la fund, de inutili si inactivi ce-au fost. Da' un lucru le-a iesit tuturor: averea. Pentru ca jobul de europarlamentar este megabanos. Norica Nicolai a economisit 300.000 de euro, Adina Valean 100.000 de euro, Busoi s-a umplut de terenuri, Daciana Sarbu si-a platit creditul de 200.000 de euro, iar Cristian Preda, asta de s-a certat cu Becali, a adunat venituri de 400.000 de euro intr-un singur mandat.

Pai cum?, ai zice, ca oficialii romani vorbesc de o leafa de circa 6-7000 de euro, impozabila. "Si esti mereu pe drumuri, si la Bruxelles e scump sa mananci in oras..." Amaratii.... 

O pula. Oamenii mint. Daca vrei sa afli cat castiga pe bune un europarlamentar, te uiti in declaratia lui de avere. Eu, de exemplu, m-am uitat in declaratia de avere a unui fost europarlamentar, in prezent cel mai cinstit, integru, neutru, apolitic si patriot roman in viata: Eduard Hellvig. Not!

Hellvig a primit patru feluri de bani de la Parlamentul European. Nu, nu e vorba despre bancnote de 20, 50, 100 si 500 de euro. A fost mai misto de atat. A primit [indemnizatie de europarlamentar] + [bani de deplasare si diurna] + [bani pentru intretinerea cabinetului de europarlamentar] + [o suma, nu stiu cum ii zice, pentru democratie, adica poti sa aduci, periodic, alegatori din tara ta sa vada cum functioneaza Parlamentul European]. 

  1. Nu stiu cat a incasat pentru "democratie", nu stiu daca banii aia se dau lunar, dar un europarlamentar pe care-l stiu ducea la Bruxelles cate 20 de primari intr-o singura tura. Restul sumelor sunt in declaratia lui de avere:
  2. Total indemnizatie pe doua luni, in anul in care a devenit directorul SRl: 46.000 euro. Net.
  3. Total bani pentru cheltuieli cu cabinetul de europarlamentar, in acelasi an, tot pe doua luni: 10.400 euro. Net.
  4. Acelasi an: Total bani de transport si diurna, pe doua luni: 26.200 euro. Net. 

Adunam, impartim la doi (ca sumele sunt pe doua luni) si obtinem suma neta lunara pe care o castiga un europarlamentar: socotiti singuri, in pula mea. Chiar vreti totul mura in gura?

 

Urmatoarele alegeri europarlamentare vor avea lor pe 26 mai 2019. Din totalul de 750 de locuri disponibile, Romania are 32. Sa mergeti la vot, ca Busoi, Macovei, Preda isi mai doresc cate ceva.

 

 ************

Pentru ca inca imi scriu oameni care nu au chef sa intre in Carturesti, Diverta, Humanitas -->> cartile mele sunt aici: 
https://edituraunivers.ro/author-book/bogdan-stoica/
... iar daca locuiesti in afara Romaniei, cumpara-le de pe Amazon:
https://amzn.to/2CEYuA6

© 2023 Bogdan Stoica