Cat de prost esti daca ai crezut ca "la Cluj e mai bine ca la Miami"

DISCLAIMER - Celor care o sa reactioneze "acest text e un atac marsav, ce-ai cu Boc, e un megaprimar", le spun ca orice dobitoc poate conduce un oras care are un buget anual de 250 de milioane de euro. Pula mea, cand poti cheltui un milion de euro in fiecare zi lucratoare din an nu prea ai cum sa nu te descurci...

***

E plina presa de titlul "Clujul, peste Miami" la calitatea vietii. Nu ma mir ca am vazut stirea pe Digi, Hotnews, ziare.com, G4, astia fac o stire pozitiva si daca Boc da o basina. Dar, sa mor, nu mai face nimeni jurnalism cum se facea? Ca au dat-o toti, inclusiv ProTV, care are, de obicei, in serviciu, o echipa de documentaristi foarte buna. Poate le-au plecat oamenii in concediu in perioada asta? Poate s-a terminat, complet, cu stirile? Ma rog...

De fapt, treaba sta cum sta, de obicei, la noi: oameni aparent destepti, cu studii si joburi care-i tin la un nivel de informare decent, uita, pur si simplu, sa-si activeze spiritul critic cand dau de o informatie care le place. Am patit-o si eu. Eram rocker, beat mort, la un chef, faceam o mosheala si, la un moment dat, din cauza loviturilor repetate, am vomat. Cinci minute mai tarziu, o rockerita la fel de beata ca mine mi-a spus "esti bestial asa, cu voma prin par", si m-a sarutat. Bai, am crezut-o! Imi mirosea gura ca o pisica moarta, mai aveam un pic si ma pisam pe mine de beat ce eram, dar, cand am auzit-o, m-am simtit fermecator si superb. Am crezut-o ca sunt misto, intelegeti?

Ma intorc la Clujul vietii. Sursa stirii nu este Eurostat, ONU sau Banca Mondiala. Nu, nene. Este Numbeo, o companie din Serbia care publica rapoarte bazate, in special, pe analizarea de date statistice. Nu e picior de om in analiza aia, intelegeti? Doar un soft, configurat intr-un anumit fel, care pune cifre cap la cap si trage concluzii. Iar asta cu Clujul orasul superb al planetei nu e noua. Orasul a mai fost declarat, peste Londra si Paris [omfg :)))], si in 2015, cand Clujul era pe locul 54. Uite:

cluj

Acum Cluj e pe locul 106. Adica Boc a facut o treaba de cacat in ultimii ani, orasul a scazut 50 de locuri la calitatea vietii, in topul Numbeo. :)))

Numbeo face publica, pe site, metodologia dupa care calculeaza clasamentele. Vorbeste in principal despre analiza software, despre heuristic technology si precizeaza "we use data up to 18 months old when we don't have fresh data" . Compania nu are operatori care suna oamenii din Cluj, din Londra si din Miami si ii intreaba daca le e bine acasa. Cel mai probabil, compania lucreaza cu ce are. Si are ce-i urci chiar tu pe site. Da, e acolo, la vedere dar pitita, o sectiune in care poti completa ce date vrea pula ta despre ce oras vrei. Uite dovada.

cost

Precum vedeti, in doar cinci minute am furnizat Numbeo niste date care fac din Ploiesti cel mai tare oras din lume. Aici benzina si carnea de vita costa un leu litrul, factura de lumina lunara e de 10 lei, leafa medie este de 10.000 de lei si iti poti cumpara un apartament cu trei camere, in centrul orasului, cu doar 14.000 de euro. Spuneti si voi, nu e superb Ploiestiul? :))) 

Si acum ganditi-va, mai ales cei care va pricepeti un pic la IT. Nu vi se pare posibil ca, folosind o suta-doua de conturi de email, de pe care sa se introduca pe site-ul Numbeo anumite date, sa poti influenta clasamentul? Eu cred ca da. Nu date puse la misto, ca ale mele, ca sigur softul are mecanisme care identifica asa ceva. Dar daca faci o lista coerenta de preturi si tarife, in care totul suna bine, si o urci pe site de 200 de ori, poti sa muti un oras prin top, in sus sau in jos, dupa cum doresti. Nu mult, ca bate la ochi. Doar asa, cat sa fie bine si sa nu fie rau. Iar cu cele doua sute de conturi am fost retinut. In zilele bune ale PDL, partid de unde provine Boc, cel mai corupt priministru cu fata de nevinovat din lume, pentru propaganda online a partidului se lucra cu mii de prezente online virtuale, in "ferme" de useri care puteau lasa 20.000 de urme pe net la fiecare 24 de ore (aveti detalii aici, daca vreti). 

Atentie: nu spun ca cifrele numbeo au fost paradite, ci ca pot fi manipulate foarte usor, deci nu-s credibile. Nu zic nici ca la Cluj e nasol de trait, ci doar ca ideea ca orasul asta este peste Londra, Miami, Los Angeles ar trebui sa va faca sa zambiti amuzati, nu sa inclestati patriotic mana pe mouse si sa postati, pe facebook, ode cretine la adresa unui politician.

Hai sa nu fim toti prosti ca Viorica Dancila, da?

*******

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

 

© 2019 Bogdan Stoica