inceputul OFICIAL al cenzurii pe facebook. uite dovada.

Sub titlul INTERVIU Facebook a destructurat o rețea de manipulare - legături PSD, start-up.ro publica cu naivitate (daca nu e naivitate e prostie pura sau o incercare cretina de manipulare) ceea ce este, in opinia mea, prima devoalare a mecanismelor de cenzura politica folosite de facebook. Hai, cititi impreuna cu mine interviul dat de Nathaniel Gleicher, Head of Cybersecurity Policy Facebook.

"Departamentul de cybersecurity al Facebook a șters 4 pagini, un grup și 26 de conturi aparținând acestei rețele. Paginile voiau să pară surse independente de știri și publicau ”știri partizane în sprijinul Partidului Social Democrat”, a declarat Nathaniel Gleicher. Aceste conturi mai distribuiau și ”povești dezbinatoare”, comentau pe ”teme politice cheie”, a declarat Gleicher. Pasajul e ilustrat cu urmatoarea imagine:

cenz2

Precum vedeti, nici vorba de "voiau să pară surse independente de știri". Pagina se numeste De Stanga, iar grupul se numeste Stanga Romaneasca. Vorbim, deci, de continut politic asumat de unii care cred, ca prostii, in Olguta Vasilescu si in impartirea bogatiei saracilor, chiar daca saracii sunt lenesi si hoti. Dar si prostii au dreptul la o opinie. Si prostii au dreptul sa faca politica. In democratie este vorba fix despre libertatea de a iti place ce vrei tu, de la prostii ca stanga sau Tudor Chirila, pana la lucruri geniale, ca muzica rock si coliva lui Ion Iliescu

*******************

”Există conținutul care este împărtășit, metodele de ascundere a identității celor care îl distribuie și, apoi, tehnicile de amplificare ale conținutului. Noi acționăm pe toate cele trei paliere, dar acțiunile sunt diferite - dacă respectivul conținut violează regulile, îl ștergem. Dacă există conținut fals, lucrăm cu fact-checkers pentru a verifica dacă e vorba de fake-news - dacă e vorba, într-adevăr, despre fake news, atunci facem downrank pentru ca astfel de conținut să nu mai apară în feed”, a explicat el.

cenz1

Am deschis si eu linkul asta. Site-ul incriminat citeaza un blog, economie101.ro, care face o demonstratie corecta a faptului ca viziunea fiscala postata de USR pe propriul site e plina de greseli si de lucruri care deja se intampla. Iar site-ul economie101.ro e blogul unui consultant roman de business, din Marea Britanie. Cititi si voi, sa va lamuriti.

Asta e "povestea dezbinatoare", presupun. Si mai presupun ceva, recitind fraza: "cuvantul cheie fact-checkers": facebook lucreaza, in fiecare tara, cu o entitate careia ii trimite, din cand in cand, linkuri, intreband: "asta e pe bune?". Daca cei de acolo raspund cu "da", linkul ala dispare. Eventual si pagina si grupul care l-au difuzat. Deci nu e vorba despre algoritmi inteligenti, ci de oameni. Niste oameni idioti, in cazul de fata, daca au raportat o pagina numita "de stanga" ca "cineva care vrea sa se dea sursa independenta de stiri", si o demonstratie ca "useristii sunt destul de prosti" ca o "poveste dezbinatoare". Si uitandu-ma cum actioneaza, as indrazni sa spun ca cenzorii sunt chiar de la USR/PLUS. 

Chestie care ma duce la doua ipoteze:

Ipoteza 1: Facebook sustine USR prin politici de cenzura ce inglobeaza tot ce aveau mai rau cenzurile kaghebiste, ceausiste si maoiste. Intervine, deci, in politica interna a unui stat membru UE si NATO. 

Ipoteza 2. Prin terti, USR manipuleaza departamentul de Security al facebook, prezentandu-i distorsionat realitatea in folos propriu, adica nu face nimic diferit de ce facea Ceausescu, in anii 80, prin Securitatea Statului. 

Putem afla care din cele doua este corecta, sau daca sunt amandoua incorecte, cand facebook o sa indice, cu nume si prenume, cine sunt oamenii, firmele, ong-urile care asigura serviciile de fact-cheking pentru fake-news-urile in limba romana. Si nu doar pentru ca vreau eu sa aflu. E o chestiune de securitate nationala. Daca imbecilii de mai sus decreteaza, maine, ca o postare ISU, care avertizeaza asupra nustiucarui pericol, e fake-news? 

Asa ca rog, frumos de tot, Serviciul Roman de Informatii sa afle ce si cum. Maine o sa fac si o hartie oficiala in sensul asta. Pula mea, daca tot avem cenzura, nu e misto sa stim si cenzorii?

*********

DISCLAIMER 1 Interviul cu Nathaniel a fost obtinut intr-o colaborare din care face parte si hotnews. Da, acelasi Hotnews care se dadea de ceasul mortii, acum doi ani, cu aplicatia care aparent iti spunea ce stiri sunt false pana s-a demonstrat ca, de fapt, un ciuri-burii facuse un excel cu site-uri de stiri care nu-i placeau lui. Am scris despre ea, la vremea aia: ai descarcat aplicatia de gasit stiri false? esti prost.

cartile mele sunt aici...


w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

 
 
 

 

© 2023 Bogdan Stoica