"Ghenă Primar", proiectul unui dement gri care trebuie oprit

Copiii vă aud câteodată, prin casă, vorbind despre primar, primărie, cu tot cu înjurături. Unii dintre voi v-ați luat copiii la mitinguri politice dedicate unor aleși locali, iar alții chiar i-ați învățat să spună #muiePSD și i-ați filmat făcând asta. Nu vă judec, nu e treaba mea să fac asta. Vreau doar să vă întreb: v-ați gândit vreodată să le explicați copiilor Ce este un primar? Ce face Primăria? Cum poți ajunge primar? Ce lucruri poate face un primar?

Eu cred că ar trebui să o faceți, măcar așa, la nivel general. Pentru că dacă n-o faceți voi nu are cine s-o facă. Școala e complet cretină la capitolul ăsta, încă îi pune pe copii să memoreze tâmpenii. Îmi aduc aminte că fiica mea a avut o dată temă să deseneze instalațiile unei case. Toate: apă, canalizare, curent, apă caldă, cablu tv, internet... Pula mea, idioata aia de la Educație Civică i-a dat să facă unui copil de 12 ani munca unui inginer-proiectant cu ceva experiență. Și n-a fost nimic, în nenorocitul ăla de manual, despre primar, primărie, adică despre prima infrastructură politică de care se lovește, în viață, un copil. Nici acum nu e nimic. Și pe urmă ne mirăm că tinerii votează candidați cu discurs manipulator sau că nu vin la vot. De fapt, am greșit scriind "pe urmă". Lucrurile astea deja se întâmplă. 

Eu chiar cred în educația comunitară și în implicarea tuturor locuitorilor unui oraș în viața acelui oraș, Serios, eu cred că orașul care va derula un sondaj în școli, printre copii, pe tema amplasării și dotării locurilor de joacă ar avea mai mult succes decât în cazul în care doi pesediști, doi peneliști și un userist fac harta acestui tip de infrastructură după cum îi taie capul și după cum au tot ei de vândut terenuri, gazon artificial sau echipamente. Iar în prima varianta mai avem un avantaj: copiii se vor învață cu puterea pe care o au asupra autorității publice. Vor înțelege cum pot pune presiune pe o primărie să facă ce vrea comunitatea. 

Și ca să nu ziceți că doar zic fără să fac, l-am permis lui Ghenă, motanul care-mi mănâncă zilele, să-și exprime viziunea asupra administrației publice locale. A ieșit un proiect politic prin care javra gri vrea să unească Ploieștiul cu Bucureștiul și să facă metropola mondială a pisicilor, numită Pisicopolis. Programul lui politic e adorabil de dezarticulat și trădează grave probleme psihice, clar motanul are ceva cu oamenii si cu câinii, dar asta nu ar trebui să fie ceva nou pentru nimeni.

ghe1

Vă mai aduceți aminte de primarul de Baia Mare care a construit un ghetou? De asanarea socială a unei zone din Timișoara, pentru a face loc acoliților primarului din zona businessului imobiliar? De proiectul useristului de la Botoșani? De achizițiile turcești ale Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei? 

ghe2

Pe scurt, Ghenă trebuie oprit. Iar copiii voștri vor putea învăța, citindu-l, cum să recunoști un primar dement care nu re nimic de-a face cu binele public.

Cartea Ghenă Primar, Votați Ghenă este disponibilă AICI (link), iar la preț mai bun o găsiți AICI (link). Livrarile vor incepe din 20 decembrie. 

© 2023 Bogdan Stoica