micul mare înțelept în uniformă de polițist

Tocmai lăsam telefonul jos când am văzut brațul galben ridicându-se. "Pula mea!!!". Am tras pe dreapta și am deschis geamul. Când l-am văzut mi-am reținut cu greu un zâmbet. Un puștan. Două'j'da ani. Serios ca o scrisoare de la banca. Probabil la prima ieșire pe teren. 

- Agent cutare, documentele.

Pac, documentele.

- Știți de ce v-am oprit, nu?

Aici am reușit să trec testul infractorului. Am zis un "nu" destul de clar. Deși știam.

- Foloseati telefonul mobil. 

- Nu, îl puneam lângă mine, l-am folosit cât am stat la trecerea de pietoni...

- Nu aveți voie să folosiți telefonul în timpul mersului.

- Cum ziceam, îl puneam pe scaunul de lângă mine, să aud ce-mi spunea...

- ... și nu aveați nici centură.

Aici m-a durut. Am vrut să zic: "acum am dat-o jos, când am oprit". Dar mi s-au oprit cuvintele în gât. Pula mea, o să roșesc dacă mint. Să roșesc eu în fața unui puștan de 20 de ani? Never! NEVER!!!

- Da, n-o aveam.

- Rămâneți la mașină.

Am rămas. A durat câteva minute. Colegul lui mai oprise două mașini. Încă două erau în spatele Loganului de Poliție. Cei doi lucrau serios, nu se jucau. 

S-a întors la mine. Mi-a citit procesul verbal din scoarță în scoarță. M-a întrebat dacă am obiecții. Sigur că nu aveam, să nu roșesc. Și atunci mi-a dat-o:

- ... pentru centură, bla-bla-bla, 290 de lei.

"Fuck. Aia de telefon cât o fi? 700? 800?"

- pentru telefon, bla-bla-bla, avertisment. 

- Aaaa. mulțumesc.

- Aveti si sase puncte de penalizare.

Am dat din cap. Cui ii mai pasa de puncte cand trece la milimetru peste o cheltuiala de o mie de lei. "Maine o sa achit "centura", sper ca mai e chestia aia cu jumatate din suma in 24 de ore..."

- Știți că amenda pentru folosirea telefonului este de 840 de lei. Va rog să luați legea în serios.

- Ok. Mulțumesc din nou.

Băi, aici eram deja cucerit. Puștiul mă văzuse cu telefonul la ureche, când plecasem de pe loc, dar probabil mă văzuse și că n-am mai vorbit și l-am pus pe scaunul din dreapta. Legea era de partea lui, că eu chiar aveam telefonul în mână, dar și eu aveam dreptate, că nu-l foloseam, îl manevram ca pe un bidon de apă. A evaluat corect situația - contravenția era la limită, iar el era debutant, și a decis să nu-și piarda timpul, eficienta si prestigiul intre colegi, ce se dobandesc cu fiecare amenda necontestată. Și-a păstrat forțele pentru bătălii mai grele. Pentru vremurile când va fi fumat toate harfele și explicațiile posibile și imposibile venite de la soferi. Omul era pă impruving chiar de la debut. 

Puștiul în uniformă de polițist din fața mea era un mic mare înțelept. Mi-a plăcut de el. Mâine îl caut să-i dau o carte

UPDATE - Intalnit, discutat, dat carte, all good. 

car

© 2019 Bogdan Stoica