cum s-au vioricizat reciproc ministrul Culturii cu Irina Rimes

Încep cu domnul. Știu că nu e frumos, dar la el e mai sofisticata povestea.

Stimate domnule ministru,

Dacă ai fi vrut să-l celebrezi cum se cuvine pe Constantin Brâncuși, trebuia să faci și să nu faci niște chestii. Ți le-am înșirat mai jos, să înțelegi mai ușor.

  1. În primul rând, nu te trezești pe 14 că faci ceva pe 19. Nu așa se procedează. Papagalii aia Consilierii de la minister trebuia să-ți ofere încă de anul trecut o lista cu momentele importante de anul asta. Iar dacă n-o făceau trebuia să le-o ceri tu.
  2. În al doilea rând, ar fi fost mișto să verifici dacă printre contemporani se mai află rude, elevi, prieteni sau oameni care l-au cunoscut pe artist. Am fi avut parte de momente excepționale. 
  3. În al treilea rând era mișto să faci o expoziție cu lucrări de-ale lui Brâncuși. Nu neapărat sculpturi, ci și notițe, schițe, desene, scrisori, etc. Că sunt. Și sunt supermisto.
  4. În al patrulea rând puteai face o expoziție cu artiștii plastici influențați de Brâncuși. Si d-astia sunt destui. Buni. De exemplu, ai auzit vreodată de Florica Ioan?
  5. În al cincilea rând, nu alegi un nimeni să vorbească despre Brâncuși. "Reconceptualizare prietenoasa" nu e tot aia cu trivializare, asa cum "te rog, fa-mi chestia aia care-mi place"  nu e tot aia cu "iubi, hai sa-ti dau o muie".
  6. In al șaselea rând, merita sa ieși la tv și sa spui ceva despre banii aia stransi de Ciolos pentru Brancusi, despre acea rusine nationala inca neclara si neterminata. Cu aia luai si niste puncte politice, apropo. 
  7. În al șaptelea rând, dacă voiai să targetezi generația tânăra cu Brâncuși (deși nu pricep ce ți-a cășunat pe bietii copii, Germania nu-și toacă micutii la cap cu Wagner), era suficient să faci un concurs de creație literară/muzicală/plastică/design avându-l ca tema pe sculptor, la care să participe oricine vrea, inclusiv cei care doreau sa faca o Dacia Duster in forma de "Cumintenia Pamantului". Și cu toată marfa aia să faci conținut online până anul viitor, când o făceai din nou, și din nou...

Nefăcând nimic din toate astea, dar implicând-o pe mult prea inconsistenta Irina Rimes, te-ai făcut de circ. Te-ai vioricizat. Ai pus un grăunte de nisip să promoveze munții Himalaya. Ai finanțat o flegmă să descrie Oceanul Pacific. Te chinuiești inutil să-l bagi pe Brâncuși în minusculul bagaj lexical al unei fete deloc preocupata de marele sculptor român. Ca să ce? Că n-am înțeles. De ce e musai să știe tinerii, anul asta, că e ziua lui Brâncuși? Până dai un răspuns clar la asta, să știi că vei fi perceput ca cel mai prost ministru al Culturii din lume. Și ne vom aștepta la o droaie de tâmpenii de la tine, inclusiv să-l pui pe Fernando de la Caransebeș să promoveze Festivalul George Enescu. 

Stimată Irina Rimes,

La tine o să fiu scurt, nu-mi pari genul care citește texte lungi. Ai făcut o prostie. De mâine încolo, dacă o să cânți la un concert PNL, sau la un spectacol plătit de o primărie condusă de un primar PNL, o să fii acuzată de combinații meschine, de bani luați pe nașpa și de toate căcaturile pe care le aud și cei de la Voltaj, și Tudor Chirilă și mulți alți artisti care s-au murdărit la gură cu bani de la partide. Ce ți-o fi trebuit ție Brâncuși, deși probabil nu-i știi nici numele mic și nici cum se scrie, nu reușesc să înțeleg. Plus că pareai mai inteligentă înainte de episodul Brâncuși. Sa fii mainstream nu inseamna sa fii ignorant. Din cauza minunatelor tale declaratii, acum oamenii au păreri împărțite despre modul în care funcționezi, neuronal vorbind, iar unele din aceste păreri nu te avantajează. Mai pe scurt: te-ai vioricizat și tu

cei care se întreabă ce înseamnă vioricizat să nu-și bată capul nici cu Brâncuși.

pentru ceilalți, recomand niște lecturi, ceva mai pozitive decât asta, AICI

© 2019 Bogdan Stoica