dovada că pe statul român îl doare-n pulă de cetățenii lui

Aveți și voi momente când vă doriți ca democrația să nu mai existe? Când ceva vă enervează atât de tare încât vă doriți niște conducători autoritari, care să dea ordine de tip militar, eventual începute cu "te bag în pizda mă-tii daca nu faci imediat...". ....Eu am. Serios. Am tot mai des. Și-așa, dacă mă uit în istorie, România n-a prosperat financiar, moral sau teritorial decât când a fost condusă de persoane cu apucături dictatoriale. Știu că greșesc, dar vorbim de o stare de moment, am și eu momentele mele....

Am primit azi răspunsul de la Inspecția în Construcții pe tema rafturilor din magazine care ne pot ucide pe toți la primul cutremur. L-am citit, mi-am aprins o țigară, mi s-a activat starea din paragraful 1, apoi l-am mai citit o dată și am început să râd. Păi e vina mea. Eu mi-am imaginat, ca un bou ce sunt, că România e o Tară, unde s-a constituit un Stat, care face lucruri in favoarea Cetățenilor. Vă dați seama ce prost sunt?

Nu mai reiau toată povestea. In esență, lucrurile stau așa: rafturile alea uriașe din magazine sunt reglementate defectuos de statul român. Există un text de lege care se referă la ele, dar care nu prevede sancțiuni dacă un magazin le folosește aiurea. Și toate magazinele le folosesc aiurea. Nu sunt bine montate, sunt supraîncărcate, marfa de pe ele nu este așezată corect, astfel că la primul cutremur rafturile se vor vărsa în capul cumpărătorilor, apoi se vor distruge unul pe altul, lăsând în urmă sute de mii de morți și de răniți. Singurele dispozitive care ar rezolva problema, preluând zgâlțâielile unui cutremur și salvând sute de mii de vieți și mărfuri de zeci de milioane de euro sunt disponibile în România, dar nu le cumpără nimeni, pentru că retailerii sunt lacomi iar statul e prost.

Prost de bubuie. Ia fiți atenți. 

Eu am cerut inspecției în construcții rezultatul controalelor pe rafturi pe 2019 si 2020. Ia fiți atenți ce conține răspunsul semnat de inspector-sef Paul Racoviță:

*** Paul Racoviță a condus Inspecția de Stat în Construcții din 2013 până în 2015 la propunerea vicepremierului de atunci, Liviu Dragnea. În 2015 a fost revocat de premierul Victor Ponta. În ianuarie 2020 a fost numit din nou șef de către premierul Ludovic Orban. 

isc1

Înțelegeți, da? Sunt loviți în aripioară. Inspectorii in Construcții ar fi fost niște vulturi necruțători, ar fi răscolit lumea construcțiilor de la un capăt la altul, dar le-a dat covid19 la operație și acum stau cuminți în cuib. De anul trecut i-a lovit, nu ca pe restul planetei...

isc2

La alt paragraf, ISC îmi spune că ordinul nu vorbește despre influența rafturilor asupra clădirii în timpul unui cutremur. De parcă întrebasem așa ceva. De parcă interesează pe cineva. De parcă cineva e atât de cretin încât să-i pese dacă rafturile din Selgros sau din Metro vor dărâma magazinul, în loc să se întrebe câți oameni vor ucide în căderea lor.

 isc3

În final, inspector șef Paul Racoviță îmi dă vestea pe care o știm deja: pe statul român îl doare-n pulă de cetățenii lui. În statul român poți să ridici o structură cât Intercontinentalul, dacă-i zici raft, nu clădire, nu interesează pe nimeni dacă e sigur, dacă e bine montat, dacă va ucide pe cineva în timpul unui cutremur. Iar Inspecția în Construții este doar o altă instituție de tip Rușine Națională, condusă de niște oameni asemeni celor care i-au pus acolo. 

În final, trei informații, inutile, desigur:

Dacă vă prinde un cutremur în vreun magazin nu fugiți. Nu aveți unde, locul ăla e o capcană a morții, cum a fost #colectiv. Doar rugați-vă. 

Dacă aveți oportunitatea să fugiți din țara asta de căcat, făceți-o chiar azi. Oriunde. Și în Groelanda e mai bine. Acolo doar urșii polari, nu și oamenii, vor să vă ucidă.

Fugiți ca să nu fiți aici când un personaj politic odios cu apucături dictatoriale o să apară pe scena politică și datorită unui discurs naționalisto-autoritar, o să ne convingă pe toți că e mai bun decât proștii actuali și o să ne ducem iar în groapa de gunoi a istoriei, plecând astfel din bordelul istoriei în care ne fute oricine, gratis. La cât de proști sunt politicienii din ultimii 30 de ani, momentul ăla nu poate fi decât foarte aproape. 

 

o să mai discut despre asta, cu Dragos, la podcastul de diseară. Live, la 19.30.

© 2023 Bogdan Stoica