Oficialii din Berevoiești și șefii ONG-urilor dedicate romilor să-și scrie demisiile

Am stat o săptămână să văd niște reacții pe cazul Berevoiești. Să văd ce zic primarul, președinții PSD și PNL Berevoiești, ce zic ONG-urile din Berevoiești, șeful poliției, poștașul, preotul, doctorul... Și nu văd nimic. E o silențio stampa în comuna asta de te dor urechile.

Și asta este, pentru mine, cea mai bună dovadă că știau toți de ororile din comună. Știau că peste 30 de familii aveau sclavi, acasă. Știau de violuri, de torturi, de vânzarea/cumpărarea de sclavi. Știau asta, pentru că se intâmpla de zece ani, și în orice comună din România, orice se află în maxim două luni.

E aceeași liniște și la Pitești, și la București. Statul roman nu știe cum să ascundă sub preș această știre care pe mine efectiv m-a îmbolnăvit de nervi. Trăim într-o epocă în care se află secretele cele mai bine păzite, tehnologii de top sunt făcute praf de puști de 15 ani, lumea pune pe net ce trebuie și ce nu trebuie, și vreți să cred că niște romi analfabeți au ținut secret, timp de zece ani, faptul că dețin aproape o sută de sclavi?

Așa că mi-ar plăcea să aflu că toți reprezentanții statului din comuna aia și-au dat sau își vor da demisia. Dacă nu, aș dori foarte tare să fie dați afară, inculpați ca tăinuitori sau internați la balamuc, pentru că nu poți să treci indiferent, timp de zece ani, pe lângă asemenea atrocități și să te culci liniștit, în fiecare seară.

Aștept, cu maxim interes, și o poziție publică a ONG-urilor și partidelor politice care se ocupă de romi. Nu e normal să te preocupe doar integrarea, ajutorarea și discriminarea romilor și să taci ca un pește când un membru al acestei etnii este autorul unor asemenea nenorociri. Toate aceste structuri, finanțate și din bani publici, ar trebui să-și folosească influența și asupra romilor certați cu legea, nu doar să vocifereze isteric ori de câte ori o femeie în fuste largi nu este lăsată să intre într-un mall. În același spirit, nu vreau să știu dacă sclavii romilor din Berevoiești erau etnici români, pentru că ironia situației ar fi mult prea mare…

Informații de background – Cei 38 de stăpâni de sclavi din satul Gămăcești, comuna Berevoiești, județul Argeș au răpit peste 80 de persoane pe care i-au pus să mănânce de pe jos, i-au ținut în lanțuri, i-au pus să se bată între ei, să doarmă dezbrăcați în ger, i-au opărit cu apă fierbinte, i-au bătut cu biciul, i-au violat și le-au smuls părul din cap cu patentul.O parte dintre sclavi au murit, alții au dispărut.

publicitate la ceva mai vesel

© 2023 Bogdan Stoica