Mie îmi plac autobuzele supraetajate ale Bucureştiului. Se potriveşte conceptul la Ploieşti?

Nu ştiu cum vi se pare vouă, am văzut deja cât de penibile pot fi Antena 3 şi Realitatea criticând, dar şi B1 lăudând [¤] autobuzele supraetajate lansate azi de Elena Udrea în Bucureşti, dar eu unul abia aştept să mă plimb cu fiica mea cu unul din ele. Va fi o experienţă specială pentru ea, asta ca să nu mai zic cât de accesibilă este oricui. 

Cu ocazia asta, m-am gândit şi dacă ideea se potriveşte Ploieştiului. Avem un traseu? Avem ce arăta? Din punct de vedere turistic, cred că nu. Oraşul e mic, iar contribuţia Ploieştiului la cultura planetară este minimă. Turiştii străini nu ştiu că Nichita şi Caragiale au fost geniali, nici că Halele Centrale imită Halele Parisului. Se prea poate să fi auzit de Doroftei, dar o să creadă că e soţul Nadiei Comăneci, nepoata lui Dracula. Îi ducem la Muzeul Ceasului; şi după aia?

Pe de altă parte, un business-bus care să funcţioneze după acelaşi principiu mi se pare excelent pentru Ploieşti. Un site de tip investploiesti.com, unde oamenii de afaceri care vin în România să se înscrie pentru o plimbare, sau un sistem de invitaţii susţinut de Primăria Ploieşti pe baza informaţiilor de la ambasade sunt două soluţii ieftine. Iar traseul ar trebui să includă platformele industriale din şi de lângă Ploieşti, dar şi o tură prin faţa hotelurilor şi localurilor cu ştaif din Ploieşti, astfel ca oamenii de afaceri să poată vedea cu ochii lor oportunităţile locale de afaceri şi să ia pulsul oraşului.  

Şi asta pentru că una e să vezi ştirile despre ţigani din România pe TV France 1 şi altceva e să vezi că avem tot ce ne trebuie ca să prosperăm, mai puţin autorităţi locale competente.

 [¤] Mi s-a părut fabulos modul în care Antena 3 şi Realitatea TV au întrebat doar moşi şi studenţi din Bucureşti dacă ar da 25 de lei pe o cursă cu autobuzul supraetajat, iar B1 - doar străini bogaţi.... 

© 2023 Bogdan Stoica