Bai francezilor, e vreo problema daca vă boicotăm produsele?

Dragi francezi, constat, cu dispreţ, că vă complaceţi în a vă purta ca o naţiune de cretini. Amestecaţi deliberat, în discursul public, obiceiurile de căcat ale etniei ţigăneşti, care ne deranjează şi pe noi în egală măsură, cu ce scrie pe paşapoartele tuturor cetăţenilor români. Singura explicaţie a prostiei prin omisiune de care faceţi paradă este că sunteţi supăraţi rău. Pe cine? Pe ce? Pot să ghicesc?

Cred că vă macină o frustare istorică în relaţia cu România. Acum o sută de ani, eraţi idealul fiecărui român: lecturile, hainele, parfumurile, dansurile - toate veneau de la Paris, oraşul Luminii. Acum, sunteţi praf la hainele, electronica, muzica şi internet, iar maşinile voastre sunt celebre doar pentru consumul mare de combustibil şi preţul uriaş al pieselor de schimb. Mă jur, nu am nimic franţuzesc prin casă, nu am nici un brand franţuzesc printre cele preferate. Ultimul lucru produs de voi, bun, de care-mi aduc aminte, este Leon, filmul ăla pe care vi l-au făcut, dacă nu mă înşel, nişte americani. 

În prostia voastră, nu vă daţi seama cât rău puteţi face, cu acest comportament, companiilor franceze care au cheltuit până acum 7 miliarde de euro în România, plus că exportaţi aici bunuri de încă 2,5 miliarde de euro pe an. Nu mai vreţi bani? Sunteţi în deficit, oligofrenilor, în relaţia cu România: ironia face să vă luăm banii chiar cu Dacia Logan, produsul dezvoltat aici de Renault.

Cât de bine ar fi ca cele 6.000 de companii cu capital francez din România să nu mai vândă nimic de mâine? Cum ar fi să vă treziţi că românii, şi nu ţiganii, nu mai cumpără maşini Renault, cauciucuri Michelin, nu mai ţin banii la BRD- Groupe Societe Generale, nu se mai asigură la Groupama şi AXA Asigurari, renunţă la abonamentul la Orange, nu mai cumpără telefoane Alcatel, nu mai mănâncă lactate de la Danone şi Lactatis, nu mai sparg bani în Carrefour, Auchan, Cora, Interex, Bricostore, Leroy Merlin, înlocuiesc medicamentele Sanofi-Aventis şi  Servier, nu mai folosesc cardurile de călătorie Accor, nu mai cumpără automatizări de la Alstom, reclamă drumurile proaste făcute de Bouygues, Vinci şi Colas şi nu mai cumpără ciment de la Lafarge şi geamuri de la Saint Gobain? 

Este că la asta nu v-aţi gândit? Adaug şi că nu ne puteţi răspunde în egală măsură, pentru că noi nu exportăm mai nimic, în afară de Loganuri, în Franţa? Iar dacă boicotaţi maşina, daţi la cap propriei voastre companii de stat producătoare de automobile, prostilor!

Asta ca să nu mai zic că dacă se propagă ideea, în trei luni chiar oamenii vostri de afaceri se vor da cu capul de masă să ne împace, ca să nu dea faliment.... 

Pe scurt, că am obosit: dragi francezi, nu mai sunteţi miezul din Fanta Europei. Sunteţi doar fanta* Europei, ca in bancul de mai jos.

 * - Banc:

Într-o băcănie intră un tip atrăgător, care întreabă o vânzătoare: "Nu vă supăraţi, aveţi Fanta roz?". Tipa îl soarbe din priviri câteva secunde şi îi răspunde: "Dragul meu... noi toate avem fanta roz..."

© 2023 Bogdan Stoica