Domnu’ Ponta, când terminaţi cu House of Cards, sunaţi la 983?

Stimate domnule prim-ministru! Sunt un cetatean din Romania si vreau sa va raportez o nenorocire pe care numai dumneavoastra o puteti rezolva.

Sa vedeti ce-am patit. Marti, 11 martie, pe la 18.30, am sunat la 983. E numarul ala la care suni daca vrei sa ajuti un copil aflat intr-o situatie de abuz. Eu vazusem doi copii, mici cat o roata mai mare, cersind la un semafor, si-am zis sa raportez Protectiei Copilului ce se intampla.

Am sunat. Operatoarea m-a asigurat ca va anunta un asistent social. A fost prompta, pentru ca in zece minute, m-a sunat altcineva de la Protectia Copilului, care m-a pus sa repet unde, cand si cum am vazut copiii cu pricina. Peste alte douazeci de minute, m-a sunat o a treia angajata al Protectiei Copilului. Era deja in zona indicata, cauta minorii scosi la cersit, dar era destul de sceptica. Motivul? De obicei, copiii acestia sunt insotiti de adulti agresivi. Ea, femeie, 45 de kile. “Avem probleme si cand sunt mai mult de unul, pentru ca nu poti sa-i imobilizezi ca pe miei si sa-i arunci in masina. Trebuie sa-i iei usor, sa nu-i terorizezi. Asa ca atunci cand sunt doi, unul fuge. Iar cand ii apara cineva, fugim noi, sa ne nu bata”.

Am intrebat si eu, ca boul, de ce se duce singura la cules de copii abuzati, daca e asa periculos? Si stiti ce mi-a spus? Pentru ca politia nu le insoteste din oficiu, la asemenea actiuni. Nici politia locala. Se duc femeile fix in gura lupului, de obicei un tip burtos si bataus, care-si apara copiii scosi la cersit cum isi apara un patron utilajele care-i aduc bani in contul firmei.

Asa ceva este, evident, o prostie. Si ma gandeam sa dati dumneavoastra o dispozitie in acest sens. Sa vorbiti cu ministrul de Interne, care sa dea o circulara la inspectoratele de politie din tara, sa se stabileasca niste protocoale cu Directiile de Protectie si sa nu mai mearga femeile de la Protectia Copilului pe strazi doar ca sa manance o bataie. Am vazut doua echipaje de Politie in zona. De ce n-ar fi sarit in ajutorul unor doamne asa dragute?

Evident, nu e nici o graba. Cum au mancat bataie ani in sir, n-or muri si femeile astea daca mai iau niste pumni in gura pana cand terminati dumneavoastra de vazut seria trei din House of Cards, mai ales ca acolo se discuta despre copiii lui Dunbar si Jackie. Dar dupa aia va rog eu sa sunati la 983 si unde mai trebuie. Pentru ca nenorocitii astia de copii care cersesc pe strazile Romaniei trebuie stransi urgent de pe strada. Fara mila! Sunt niste paraziti care nu muncesc, nici nu stiu cum va cheama, si am auzit ca nici nu v-au votat. La Centrul de Primiri Urgente cu ei!

…………….

Pentru restul cititorilor acestui text: 983 este alocat, in fiecare judet, Directiei pentru Protectia Copilului. Sunand la acest numar cand vezi un copil cersind, faci ca el sa ajunga intr-un centru de primiri urgente. Timp de cinci zile, copilul va ramane in acel centru, dupa care o instanta va hotari daca se intoarce la familia sa, daca va fi dat in plasament unui asistent maternal sau daca va ajunge intr-un centru de copii. Salveaza numarul 983 in telefon, impreuna cu prefixul judetului tau.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2019 Bogdan Stoica