bad photography - guvernul Ciolos bad photography - guvernul Ciolos

Ciolos schimbă poza. Vedeti ce usor e, mă?

220.000 de oameni au citit, de vineri până duminică, textul meu pe tema primei fotografii de grup a Guvernului Ciolos. Am scris textul ala in cinci minute, dintr-o suflare, luând la mână doar ce mi-a sărit în ochi. Nu sunt un critic autorizat de fotografie, nici cel mai bun fotograf din țara asta. Am scris despre ce m-a deranjat, vizual.

Iar duminică, Dacian Ciolos a anuntat, intr-un interviu dat postului public de radio, ca va schimba poza. "Şi pe mine m-a deranjat când am văzut, nu mi-am dat seama de acest lucru atunci când poza a fost făcută. Am fost puţin supărat că doamnele au fost puse în spate şi bărbaţii în faţă, dar mi s-a explicat că aceasta este regula de protocol, că ministerele se pun în ordinea alfabetică şi atunci întâmplarea a făcut că doamnele au fost puse în spate. Cu prima ocazie cu care îi voi avea pe toţi miniştrii la şedinţa de Guvern, o să refacem poza şi, dincolo de orice regulă de protocol, o să-mi asum eu această responsabilitate să punem doamnele în faţă, pentru că oamenii care au făcut aceste observaţii au avut dreptate", a spus el.

Ce să spun, câta responsabilitatea isi asumă... De parcă e vorba doar de doamne puse în spate. Ciolos rezolva doar problema politica, cea a discriminarii pe criterii de sex. Nu asta a fost toata problema. A fost vorba despre o fotografie executată prost. De competențele fotografului este vorba, domnu' premier. Ăla angajat fără sa verifice nimeni daca se pricepe la fotografii de grup, la fotografii corporate, la semiotica fotografiei. Angajat, cel mai probabil, de vreun personaj politic jenant, la fel de imcompetent, asa cum sunteți toți, de la un capat la altul, pana sus de tot...

Mă bucur mult că fotografia oficială va fi refăcută. Eu chiar am prostul obicei să mă simt reprezentat de statul român, și când statul arată ca dracu' fără să fie din vina mea, mă cam oftic. Acum, de exemplu, nu-s deloc mulțumit de declarația premierului.

Aș mai dori, dacă se poate, ca fotografia doldora de greșeli să fie retrasă din mediile publice. Aș dori ca fotograful ăla să fie mustrat sau înlocuit. Aș dori să se refacă fundalul cu Guvernul României, astfel încât în sala aia să poată fi făcute fotografii de grup în condiții mai bune.

Și încă ceva, domnu' premier...

Dacă ați fi venit cu o echipă mișto la guvernare, nu cu habarniști și acoperiți, dacă n-ați fi primit funcția asta călcând pe cadavrele #colectiv, dacă aș fi auzit, de o săptămână, de când ați preluat guvernarea, măcar cinci idei mișto pentru țara asta, n-ar mai fi citit nimeni ce-am scris eu despre poza voastră de căcat. Eu tot aș fi scris ce-am scris, dar n-ar mai fi rezonat nimeni cu mine. Chiar nu v-ați prins că lumea n-a dat share unei critici foto, ci senzației că sunteți niște ciurii-burii într-ale guvernării? Știți proverbul acela antic, scris acum 4.000 de ani de filozoful persan Rihanna: "Ai o singură dată ocazia să faci prima impresie"?

În final, nu doar mulțumiri, cititorilor mei. Și un "Felicitări!". Ați văzut ce ușor e? Cât de ușor e să arăți statului că greșește? Cât de ușor poți atinge masa critică, pe un subiect, astfel încât să-i faci atenți pe netrebnicii ăștia care ne conduc?

publicitate

© 2023 Bogdan Stoica