girl portrait girl portrait © bogdan stoica

Votezi Dan Diaconescu presedinte? De ce, esti tampit cu acte?

In anii 90, am auzit o poveste: se spunea ca daca scufunzi o pufoaica (echipament de protectia muncii, folosit pe timp de iarna, cu o captuseala pe baza de bumbac), intr-un wc, si o lasi acolo macar o luna, o poti distila ca pe borhotul de prune si poti obtine, adaugand zahar, o bautura spirtoasa, numita „trotil” sau „matrafox”.

Erau vremurile in care fabricile si uzinele se inchideau una dupa alta, si pufoaicele puteau fi gasite cum gasesti acum bidoane de plastic: peste tot. N-am crezut enormitatea pana cand n-am devenit coleg cu un bautor de trotil. Si imi aduc aminte scarba cu care l-am privit din acea zi. Am regasit, ulterior, iminenta esentei de cacat doar cand am vazut amploarea pe care o ia, in Romania, partidul lui Dan Diaconescu.

Singurul efect pozitiv a PPDD in politica a fost ca a convins cei mai mari dintre trepanatii Romaniei sa nu mai accepte, pentru un vot, cei 50 de lei oferiti de PSD, PNL sau PDL, si sa voteze ceva ce li se potriveste: un partid de trepanati. Chiar daca nu s-a vazut la tv, mai ales in mediul rural, PPDD a facut ravagii cu cele sase procente obtinute la alegerile locale. Sunt mii de majoritati care au putut fi formate in primariile mici din Romania numai cu ajutorul consilierilor PPDD, chiar daca erau tractoristi sau carciumari fara scoala.

Noroc cu Dragnea, si cu ordonanta lui privind migratia. Nici asta nu se vede la tv, dar PPDD s-a autodizolvat in ultima luna. In Prahova, de exemplu, toti alesii PPDD au migrat la PSD si PNL. Si pun pariu ca e la fel in toata tara. Acum, partidul este mort si ingropat. Membri canci, bani canci.

Si-atunci, de ce mai candideaza Dan Diaconescu?

Pentru ca nesimtitul asta stie ce mare este rezerva de prosti a Romaniei. Stie ca populatia tampita de lipsa de educatie si de programele tv este dispusa sa inghita orice minciuna, daca suna misto. Pentru ca stie cat de mult ii urasc oamenii pe politicieni si cat de tare vor sa le arate acestora dispretul si scarba pe care o genereaza. Stie ca daca se pozitioneaza corect, strange niste voturi si devine interesant, in perspectiva alegerilor din 2016. Cine stie, poate mai prosteste pe cineva si-si reinvie partidul…

Si-o sa-i iasa jocul, daca-l lasam. Poiticienii, de exemplu, il lasa. E foarte comod pentru un partid mare sa aiba legaturi cu un tip pe care electoratul il urmeaza orbeste, chiar si cand se arunca intr-o prapastie. E ca si cum ai avea legaturi cu un preot pe care-l asculta enoriasii. Din perspectiva asta, PPDD se poate numi, lejer, secta Martorii lui Diaconescu.

Solutia? Fanii lui Dan Diaconescu trebuie sa devina uncool. Sa fie perceputi ca cei mai prosti dintre romani. Sa afle ca ei reprezinta in politica ce sunt manelistii pentru muzica, sau ce este Radu F Constantinescu pentru literatura. Sa le fie rusine ca au votat PPDD si sa le fie jena sa voteze Dan Diaconescu la alegerile prezidentiale, asa cum le este jena sa spuna, in sondaje, cat de rar se spala pe dinti, cat de des fura curent si cat de tare isi bat copiii.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica