nude nude © bogdan stoica

Nu va suparati, ca n-am fost de la inceput: despre banci cand vine vorba?

Azi am citit ca, de cateva zile, o banca din Romania nu-ti mai da nici un leu dobanda daca tii banii la ei si ai atins o anumita suma in cont. In ultimii 25 de ani, asa ceva nu s-a intamplat niciodata. M-am uitat pe net, sa vad daca exista vreo justificare, vreun motiv, vreo prezentare a logicii de la baza deciziei. Nu exista. Pur si simplu, aceasta banca a decis ca daca tot ai o suma mare de bani in cont, nu mai are rost mai sa-ti dea ei niste maruntis.
Ziarul Financiar a scos, tot azi, din arhiva, declaratia unui bancher din octombrie, care spunea ca cei cu credite in franci elvetieni n-ar trebui sa se agite, pentru ca nu poate fi mai rau de atat. E, uite ca s-a putut: francul elvetian a luat-o iar la vale, distrugand pur si simplu sperantele creditorilor ca-si vor mai putea permite rata, vreodata. Iar bancherul ala e bine mersi: semneaza hartii, lumea il trateaza ca pe un om important, se tine cont de parerile lui actuale….
Si astea-s doar stirile de azi. De cativa ani, tot citesc ca bancile iti pot vinde creditul, unei firme de recuperari creante, care te poate da afara din casa, si e legal. Ca bancile maresc tot timpul comisioanele, fara o justificare, si nici o autoritate nu se sesizeaza. Tot vad, de asemenea, spoturi comerciale la produse bancare care inseala prin omisiune sau prin difuzarea informatiilor vitale undeva cate o secunda, in subsolul ecranului, iar CNA nu emite nici macar o parere, dar o somatie.
Pe scurt, in Romania, bancile fac ce vor. In loc sa sustina economia prin creditare, bancile supravegheaza Romania asa cum pisica supravegheaza un soarece pe care inca nu l-a mancat: cum mai misca un pic, cum ii mai musca un pic. Ii place ca e viu, dar sub control atent.
Trebuie sa precizez ca nu sper sa vad mesaje anti-banci la vreun politician din Parlament. Cred sincer ca in ziua in care se duc la Parlament prima oara, si primesc legitimatiile, cardurile de acces in parcare, cineva important le spune acestor baieti: “De maine sa nu mai veniti cu costumele astea penibile, iesirea de incendiu e acolo, nu va luati de gagica aia ca e cu un tip de la servicii si nu cumva sa va luati de banci, ca jar mancati! Hai, valea!”
Dar sper, intr-un mod idiot de naiv, sa aud un mesaj critic la adresa mediului bancar macar de la vreun politician fara anvergura. De la vreun grup d-asta, din societatea civila. De la vreun tip care vrea sa devina celebru. N-am facut sondaje, dar cred ca cel putin 8 din 10 romani au perceptia ca bancile nu actioneaza corect in Romania. Cel putin in cercul meu de prieteni, asta e perceptia. Si nimeni nu se uita spre acest esantion demografic urias, care poate deveni o armata electorala de neinvins.
Numai despre banci, asigurari si preturi din supermarket as vorbi, daca as fi politician, asa cum Vadim Tudor a vorbit zeci de ani doar despre unguri. Marea diferenta intre mine si Vadim ar fi, dincolo de faptul ca sunt sanatos la cap, ca eu n-ar trebui sa mint sau sa exagerez: ar fi suficient sa pun in valoare unele din stirile difuzate zilnic, in Romania.
Si ar fi suficient. PSD, cel mai mare partid din Romania, are in camara, in functie de lideri, intre 3 si 6 milioane de voturi. Cu un discurs anti-banci, aduni 10 milioane de voturi. Si, spre deosebire de ale PSD-ului, astea nu miros a cacat.

text aparut si pe www.psnews.ro 

Media

© 2023 Bogdan Stoica