Cum ne scapam copiii de drogurile etnobotanice

M-am saturat! Pe bune, m-am saturat de atmosfera asta. Si frigiderul, cand il deschid, zice ceva despre DNA. Ca de fiecare data, televiziunile din Romania iau un subiect, il trateaza in 90% din grila zilnica, din care mai mult de jumatate este spalare de varza, ieftin, in studio. Efectul? Tot ca de fiecare data: in trei luni, n-o sa ne mai pese de arestari. O sa ajungem sa vedem cum e arestat un baiat de 5 ani, denuntat de educatoare ca a facut pipi la ficus, si o sa privim relaxati.

Nu zic ca nu e bine ca DNA rareste hotii. E foarte bine. Nu vad insa de ce mass-media se ocupa doar de acest subiect. Pentru ca subiecte de presa sunt destule.

Care esti jurnalist, oriunde in Romania, da un telefon la un inspectorat de politie. Intreaba ce-a explodat anul asta, ca cifre, si o sa primiti, toti, acelasi raspuns: drogurile. Etnobotanicele, mai ales. In fiecare zi, undeva in Romania un pustan prost de bubuie ajunge la Urgente cu dintii inclestati si crezand ca poate sa zboare, de la niste nenorociri ieftine si tot mai accesibile. O doza a ajuns la 10 lei, adica o nimica toata…

Politistii fac tot ce pot. Dar nu mai e vorba doar de politie. Eu as convoca CSAT-ul, atat de grava mi se pare situatia. Sau alt for, cu mai multe ministere la un loc. Pentru ca, de fapt, este foarte simplu sa reduci proportiile acestei catastrofe.

Pe scurt: trebuie doar sa scoti drogurile de pe net. Acolo, pe net, este marea piata de droguri usoare. Care nu crezi, intra pe Google si cauta numele unui “spice”, însoţit de numele oraşului în care locuieşti. O sa afli rapid cum dai de cel mai apropiat vânzător. De obicei, astia lasă si un număr de mobil, cu care poti obtine mult mai multe date. Multi dintre vânzătorii de etnobotanice de pe net sunt puştani-consumatori, care cumpără en gros şi vând en detail cu un adaos mic, ca să le iasă gratis doza personală de consum. Unii sunt niste cretini care se dau de gol singuri: vand “îngrăşământ interzis consumului uman”, dar promit că “te vei distra o noapte întreagă!” dacă papi sau fumezi “îngrăşământul”.

La unii dintre ei, e suficientă o vizită din partea poliţiei, cu mesajul “Stai liniştit, că altfel faci puşcărie!”, sau anunţarea părinţilor – pentru ca micul traficant de droguri să revină la activităţi mai paşnice.

Cum scoti anunturile cu etnobotanice de pe net? Foarte simplu: pui institutiile la treaba. Printr-un ordin al ICI, RNC sau al ANCOM, care se poate scrie si emite într-o singură zi, ar putea fi suspendate site-urile care permit “vânzarea de produse neomologate în România”, sau a site-urilor care permit “punerea în vânzare de bunuri şi servicii de către utilizatori fără semnătură electronică”, care le confirmă identitatea reală. Ambele cerinţe sunt absurde, aşa că noua poliţie antidrog ar fi chiar proprietarii site-urilor de anunţuri, care nu vor accepta să fie date jos de pe servere pentru nici 1% din anunţurile lor.

S-ar putea da o recompensa, de 100 de lei, constand in deduceri fiscale la plata impozitului pentru casa/masina, sau burse de studii, pentru cei care semnaleaza prezenta pe internet a unui site care contine anunturi de vanzare de etnobotanice. Va imaginati cati tatici si pustani s-ar aseza la laptop impreuna, ca voluntari antidrog cu adevarat eficienti?

S-ar putea scoate si vreo doua-trei vedete, de muzica sau televiziune, care sa lanseze un mesaj de tip “doar prostii consuma etnobotanice”. Eu pun pariu ca Pacha-Man ar accepta cu entuziasm sa apara intr-un astfel de spot. Sigur, daca e ocupat sau plecat, s-ar gasi si alte vedete….

Nu-s medic, nu-s farmacist, nu-s politist si nici expert IT. Ma dau si eu cu parerea, ca un bou, pentru ca nu pricep de ce nu se face nimic concret in domeniul asta. Pare ca că statul roman nu vrea să scape de etnobotanice. Se mimează interesul, dar se folosesc tot soluţii scumpe si ineficiente. Pliantele de exemplu. Imi vine sa urlu cand vad pliantele anti-drog ale Romaniei. Pe bune, in ultimii 5 ani, ati vazut vreun copil, vreodata, citind cu interes un pliant? Comunica, nene, pe Facebook, nu cu tiparituri, ca acum 20 de ani!

Pe de alta parte, nu m-as mira să aflu, peste ani, că “tata lor” în domeniul importurilor de etnobotanice era membru de partid sau că cel care importa reactivi de analiză chimică a drogurilor era fiul nuştiucui. Va fi însă târziu pentru mulţi puştani, astăzi încă recuperabili, chiar daca pe cei doi nenorociti i-a luat DNA-ul…

Na, ca m-am intors tot la DNA! Cum spuneam, sunt un bou…

© 2023 Bogdan Stoica