Paul si Profesorii de Nota Patru – o poveste pe care merita s-o stiti

La umbra Casei Poporului pe care si-o construieste in sufrageria Vilei Lac 3 presedintele Iohannis, si acoperit sonor de scandalul din jurul premierului Victor Ponta, s-a stins, discret ca un fraier, un roman de vreo 18 ani. Paul cica il chema, si era din Bacau. Voia, nefericitul, sa dea la facultate de prestigiu din strainatate, una pentru care media lui la bacalaureat trebuia sa fie macar 8. Paul a luat 7,40, a depus contestatie dar pe urma s-a gandit mai bine si s-a sinucis. De ce sa riste umilinta unui 7,20 sau 6,10, ca stia saracul copil cum se corecteaza lucrarile in Romania? De ce sa stea in tensiune? Mort, esti linistit. Dar sa vezi ghinion: dupa contestatie, Paul a fost considerat un elev de 8.20. Va dati seama ca acum se rasuceste in mormant?

Ce urmeaza este doar pentru cei care, ca si mine, simt un acut sentiment de mila pentru acest copil, crescut suficient de gresit incat a ajuns incapabil sa-si asume o infrangere. Cei care au inteles pe dos ironiile mele de mai sus si cred ca Paul era un bolnav psihic de care e bine ca am scapat sa faca bine si sa se mute cu lecturile pe Libertatea. 

Nu vreau sa vorbesc despre lucrarea lui Paul. Nici despre Paul. Ci despre acei profesori implicati in corectarea lucrarilor lui de la bac. Nu stiu daca Parchetul Bacau a demarat vreo ancheta, pe tema asta, dar ar fi grozav sa o faca. Este suficient un singur om, care sa convoace pe cine trebuie la Inspectoratul Scolar si sa puna doua intrebari: “Cine i-a corectat lucrarile de la bac lui Paul? Cine i le-a corectat dupa contestatie? Hai, adunarea toti, v-am adus un microbuz, mergem si povestim la parchet pana vedem cine a gresit. Iar cine a gresit merge putin la puscarie, pentru neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave”.
N-am nimic cu profesorii din cazul Paul. Dar e timpul pentru un martiriu. E timpul ca cineva sa sufere pentru ca toata breasla dascalilor sa fie mai atenta la atributiile de serviciu. E plina tara de exemple de profesori care predeau in scarba, asculta in scarba, trec elevii doar daca cotizeaza la meditatii sau daca le rabda nervii acumulati in 20 de ani de predare pe bani putini.

Tocmai s-a terminat examenul de capacitate, cu o testare la limba romana de tot rasul, care a bulversat complet elevii cu cerinte nepotrivite. A aparut si un nou manual de clasa I, plin de erori si de prostii desuete, in loc sa fie mai bun. A trecut si examenul de definitivat, luat cu nota cuvenita de doar o treime dintre profesori. Adaugati si sutele de cazuri de abuz, umilinta si persecutie, raportate anual. Nu e clar ca o parte dintre dascalii anului 2015 nu mai au ce cauta in invatamant?

Da, stiu ca exista si profesori buni. Stiu si ca profesorii sunt platiti prost. Stiu ca sunt umiliti in fiecare zi de opulenta afisata de copiii cretinilor parveniti. Dar asta nu trebuie sa-i determine sa-si faca treaba prost. Esti profesor si nu-ti convine leafa si statutul? Iesi, nene, in strada si da jos Guvernul! Sau du-te, frate, si vinde haine la mall. Sau fa-ti o firma si vinde jucarii la obor. Fa ceva pentru tine, nu ne mai chinui noua copiii doar pentru ca tu n-ai reusit in viata, da?
E clar ca Romania n-o sa faca nimic pentru voi, dragi profesori. Parintilor nu le pasa de problemele voastre, atata timp cat le au si ei pe ale lor. Mai nou, parintii sunt fericiti cu putin. Daca fiul sau fiica nu si-au inceput viata sexuala la 12 ani, nu beau si nu fumeaza, si prin clasa n-a fost nimeni arestat pentru consum de droguri, parintii spun ca au copilul “la o scoala buna” si ca “se descurca bine”. Ca pustiul e semianalfabet nici nu mai conteaza…

Nici politicienii n-o sa faca nimic pentru voi, dascalilor. N-o sa vedeti lefuri decente in urmatorii 20 de ani. Pentru un partid e mai simplu sa bage bani multi intr-un drum si sa fure jumatate, decat sa va dea voua lefuri marite si pe urma sa va cheme la partid, sa platiti cotizatie. Nu e eficient pentru niste mafioti ca voi sa aveti un nivel de trai ok. Cu voi platiti prost si cu elevii batuti in cap, e mai usor sa minti si sa prostesti electoral.

Asa ca n-aveti decat doua variante, dragi profesori: in prima varianta, ramaneti in invatamant pe aceleasi lefuri proaste dar va faceti treaba bine. Cu responsabilitate, exact ca pompierul care nu stinge focul doar pe jumatate pentru ca are leafa mica. A doua varianta va apartine. Orice ati alege, Paul, nefericitul din Bacau, trebuie sa fie ultima voastra victima.

text publicat pe www.psnews.ro 

Media

© 2019 Bogdan Stoica