Facebook - un loc mai prost, social vorbind, decat un penitenciar

Imagineaza-ti ca esti intr-o piata plina de oameni. Ai fost asigurat de organizatorii intalnirii ca esti acolo alaturi de prietenii tai. Esti relaxat, cauti sa faci un eye contact ca sa intri in vorba cu cineva. Nu merge. Oamenii iti evita privirea, sau se uita prin tine. Nu e ok, nu?

5.114. Atatia prieteni includea lista mea de Facebook, acum doua saptamani. Nu ma intrebati cum am depasit limita de 5.000, ca nu stiu. Ideea e ca multi dintre ei sunt niste straini perfecti, ca cei din autobuz sau din lift. Cand te ating din greseala, se dau inapoi fara sa-si ceara scuze sau sa zambeasca. Esti o forma, care ocupa loc printre ei, si atat.

Am facut curat. Maxim! In ultimile doua saptamani, am ajuns de la 5.114 la 4.089 de prieteni. O mie au zburat. O mie de feţe pe care fie nu le-am intalnit niciodata in viaţa reală, sau pe care nu le plac, sau care - da, exista si de-astea - care mi-au sugerat, in diferite ocazii, ca ma urasc sincer. O mie de fețe ale unor oameni cu care n-am polemizat macar o data pe un subiect. Si cu care nu vreau nici macar sa ma CIUPESC.

Din 1.025 de prieteni de pe Facebook pe care am decis sa-i fac neprieteni, doar 4 s-au simtit incadrati aiurea si mi-au recerut prietenia. Cu doi dintre ei, mi-am recunoscut greseala. 

Am, așadar, datele sa emit o lemă: la fiecare mie de prieteni de pe Facebook, caștigi doi prieteni, ceea ce face din reteaua sociala un loc mai prost, din punct de vedere social, decat un penitenciar. Eu, de exemplu, am dupa gratii, in acest moment, vreo 10 prieteni... 

© 2019 Bogdan Stoica